SNAŽAN BLJESAK

Jarki meteor koji je obasjao noćno nebo zadivio je, ali i preplašio brojne Norvežane

Grupa stručnjaka sada traga za meteoritom za kojeg se vjeruje da je pao u šumi nedaleko od glavnog grada Norveške Osla
Pogled na meteor
 Norveška meteorska mreža

Jarki meteor koji je u nedjelju obasjao noćno nebo iznad jugoistočnog dijela Norveške zadivio je, ali i preplašio brojne žitelje tog područja, piše BBC.

Snimke snažnih blijesaka obišle su društvene mreže, a mnogi svjedoci leta meteora rekli su da on bio popraćen tutnjevima.

Norveška je policija primila brojne pozive upravo zbog te buke, no nitko nije prijavio da je ozljeđen ili materijalnu štetu.

Grupa stručnjaka sada traga za meteoritom za kojeg se vjeruje da je pao u šumi nedaleko od glavnog grada Norveške Osla.

Meteori su svjetlosne pojave koje nastaju zagrijavanjem malih kamenih ili metalnih tijela (meteoroida) koja kruže oko Sunca. Ta tijela mogu biti kompaktna ili šupljikava. Ako se nađu u Zemljinoj atmosferi, dovode do pojave meteora. Ako meteorid padne na Zemljinu površinu, postaje meteorit.

Norveška meteorska mreža (NMM) rekla je da je meteor bio vidljiv otprilike pet sekundi te da se pojavio u nedjelju u 1:00 sati po lokalnom vremenu. Iz NMM-a kažu da je putovao brzinom od 16,3 km/s te da je bio vidljiv za dobar dio južne Skandinavije.

Norveški astronom Vegard Rekaa rekao je za BBC da je njegova supruga bila budna u trenutku kada je meteor bio vidljiv.

Dodao je da mu je rekla da je čula "drmanje u zraku" nakon kojeg je čula eksploziju. Pretpostavila je da je nešto teško palo na tlo oko njihove kuće.

Kada se Rekaa probudio, dočekalo ga je mnoštvo "fantastičnih" fotografija meteora. Dodao je da ih Norvežani ne viđaju tako često te da ni u ostatku svijeta nisu česte. Rekaa je rekao da je grupa znanstvenika dobila zadatak pronaći meteorit.

Prvotna predviđanja kažu da se meteorit nalazi u šumi na području Prirodnog rezervata Finnemarka koji se nalazi oko 60 kilometara zapadno od Osla.

Rekaa je BBC-ju rekao da je doznao da je jedna grupa izletnika koja je boravila na području Finnemarke rekla da je čula veliku eksploziju na nebu iznad sebe. Jedna mu je izletnica rekla da je izbliza vidjela vatrenu kuglu, ali da je mislila da je njezin prijatelj zavarava.

Analiza meteora kaže da mogao težiti najmanje 10 kilograma. Rekaa kaže da je ovaj meteor poseban jer ga je toliko ljudi vidjelo ili čulo.

Među onima koji su meteor vidjeli ili čuli našao se Rekin kolega iz NMM-a Morten Bilet. Bilet je za Reuters rekao da je meteor tijekom svog putovanja vjerojatno udario u glavni planetoidni pojas između Marsa i Jupitera.

Bilet let ovog meteora drži više sablasnim, a manje opasnim događajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:39