SPREMNI ZA RAT

Jasan signal Putinu: Poljaci kupuju stotine vrhunskih korejskih tenkova i haubica, ali i avione koje Hrvatska nije htjela

Korejski nadzvučni zrakoplovi FA50, prije pet godina bili ponuđeni i Hrvatskoj i bili su upola jeftiniji od svega što nam se nudilo

 K-2 tenkovi na vojnoj vježbi u Južnoj Koreji

 Jung Yeon-je/Afp/Profimedia/Jung Yeon-je/Afp/Profimedia

Korejske tvrtke Hyundai Rotem, Korea Aerospace Industries (KAI) i Hanwha Defense trebale bi 27. srpnja potpisati memorandum o razumijevanju s poljskim Ministarstvom obrane o prodaji širokog raspona oružja, otkrili su portalu Defense news korejski i poljski dužnosnici

Nakon očito uspješnog lobiranja predsjednika Yoona Suk-yeola tijekom nedavnog samita NATO-a, visoki dužnosnik južnokorejskog predsjedničkog ureda sastao se s rukovoditeljima spomenutih kompanija kako bi dogovorili količinu oružja koji misle izvoziti, kao i njegovu cijenu i vrijeme isporuke.

Poljska vlada navodno već pregovara s korporacijom Hyundai Rotem o nabavi vrhunskih tenkova K-2, kao i s KAI-em o kupovini zrakoplova FA50. S Hanwha Defensom namjeravaju pak potpisati dugogodišnji ugovor o dostavi oklopnih samohodnih haubica K9.

Valjda podsjetiti kako su korejski nadzvučni zrakoplovi FA50, koji lete brzinom od 1,5 Macha, spominjali i tijekom hrvatske nabave borbenih aviona, ali se ideja o njihovoj nabavci nikad nije zaživjela budući da se smatralo da nemaju spektar sposobnosti koji je HRZ tražio.

image

Nadzvučn zrakoplov FA50

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Vrijednost isporuke Poljskoj procjenjuje se na 19 trilijuna korejskih wona, što je jednako 14,5 milijardi američkih dolara. Da budemo precizni Hyundai Rotem pregovara s Poljskom o isporuci 180 tenkova K2 (vrijednosti 3 bilijuna KRW, ili 2,3 milijarde dolara) do 2024. godine, a Poljaci bi mogli kupiti i još 400 tenkova K2 do 2030. godine, vrijednosti 8 bilijuna KRW, ili 6,1 milijarde dolara. KAI pak raspravlja o prodaji 48 lakih jurišnih zrakoplova FA50 za 3,4 bilijuna KRW, ili 2,6 milijardi dolara. Poljska također planira kupiti 670 samohodnih topova K9 u vrijednosti od 4-5 bilijuna KRW, odnosno 3 do 3,8 milijardi dolara.

Glasnogovornik poljskog Ministarstva obrane odbio je iznijeti bilo kakve detalje o pregovorima s Korejcima, rekavši da će svi podaci oko kupnje biti objavljeni uskoro.

“Razgovori koji su u tijeku, tiču ​​se ne samo nabave vojne opreme za jačanje poljskih oružanih snaga, već se također priča i o suradnji naših industrija”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva obrane za Defence News.

Izvoz u Poljsku bila bi prva južnokorejska prodaja oružja jednoj europskoj državi i mogla bi označiti početak novog trenda. Osim Poljske, južnokorejske tvrtke planiraju se javiti i na natječaje u Norveškoj, Australiji, Maleziji i Kolumbiji.

U međuvremenu, poljski ministar nacionalne obrane Mariusz Błaszczak objavio je kako je Poljska odlučila kupiti 116 rabljenih tenkova M1 Abrams od SAD-a. Prije te kupnje od Amerikanaca su naručili i 250 novih tenkova koji će zamijeniti modele sovjetske proizvodnje, T-72, koje su isporučili Ukrajini.

“Prvi od ovih tenkova bit će isporučen poljskim oružanim snagama sljedeće godine. Želimo da nadomjeste tenkove koje smo donirali Ukrajini,” rekao je Błaszczak tijekom konferencije za novinare 18. srpnja.

Vrijednost nabave nije obznanjena, no poljski ministar je otkrio kako će Varšava platiti SAD-u i za obnovu operativnih kapaciteta tenkova, popratni logistički paket i rezervne dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:00