OGROMAN PREOKRET

Jasna poruka Berlinu: Kandidat krajnje desnog AfD-a pobijedio na lokalnim izborima

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a posebno je delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti

Robert Sesselmann (AfD)

 Martin Schutt/Dpa Picture-alliance Via AFP

Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka prvi put dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnoj razini.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste potpora nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutarnjim sporovima oko politika i proračuna.

AfD, koji prema anketama uživa potporu između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača glede recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je osobito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u trima istočnim saveznim pokrajinama iduće godine.

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Sesselmann se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih prije dva tjedna. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedjelju.

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a posebno je delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi gospodarskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.

Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokraciju u Njemačkoj te je upozorila glasače glede podrške za AfD.

Stranka je osnovana prije deset godina kao antieuropska strana. Njezina popularnost narasla je nakon migrantske krize 2015., a ušla je u njemački parlament 2017., čime je postala službenom oporbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 19:36