DRAMA U TURSKOJ

Javila nam se Hrvatica iz Istanbula: ‘Prvo nas je pogodila oluja, sve su zatvorili, a onda je grunulo...‘

Putem lokalnih medija traže se dobrovoljci iz cijele Turske koji su spremni otići pomagati u potresom pogođene predijele zemlje

Potres u Turskoj

 Muhammad Haj Kadour/Afp

U ranim jutarnjim satima južnu Tursku i susjednu Siriju pogodio je snažan potres magnitude 7,8 po Richteru koji je nanio velike ljudske i materijalne štete diljem regije. Nekoliko sati kasnije, oko 13.30 po lokalnom vremenu, zemlju je pogodio novi potres jačine 7,5 po Richteru što je dodatno otežalo spasilačku misiju.

Razgovarali smo s novinarkom Majom Kuzmanović koja se nalazi u Istanbulu, više od tisuću kilometara dalje od epicentra potresa u Kahramanmaraşu. Rekla je da je uvertira u katastrofu počela užasnim nevremenom duž cijele Turske zbog kojeg je normalan život bio otežan, a onda je saznala za potres koji se dogodio na drugom kraju zemlje.

- Cijelu Tursku pogodila je užasna ciklona zbog koje smo dobili obavijest da vrtići, škole i sveučilišta danas neće raditi. Već su snijeg i vjetar uzrokovali dovoljnu uznemirenost među ljudima, a onda smo doznali za potres. Jedna od najužasnijih stvari koja te može dočekati nakon buđenja, rekla je Maja.

Prema prognozi, loše vrijeme praćeno olujnim vjetrom i snijegom zadržat će se do četvrtka. Još u subotu otkazani su svi letovi, a potraga za kartama prema jugu zemlje i Damasku nakon potresa je dodatno porasla. Škole u cijeloj Turskoj bit će zatvorene do 13. veljače, a u potresu pogođenim regijama do 20. veljače, odnosno dva tjedna.

- Stalno kuže oprečne vijesti za otvaranje aerodroma. Bilo je najavljeno da ništa neće letjeti do navečer, no kolegica mi je upravo javila da polijeće za Adanu sa SAW aerodroma u Istanbulu. Dakle, avioni lete, kaže Maja.

Prema informacijama koje su njoj dostupne, otvorene su zrakoplovne luke u Adani, Urfi i Diyarbakiru, također su uvedeni posebni letovi iz Istanbula za spasioce i sve pomoćno osoblje. Letovi polaze s oba aerodroma, Pegasus i Turkish Airlines, ali vremenski uvjeti otežavaju situaciju.

Putem lokalnih medija, kako navodi, traže se dobrovoljci iz cijele Turske koji su spremni otići pomagati u potresom pogođene predjele zemlje. Jedini uvjet da bi osoba postala volonter je taj da mora biti starija od 18 godina. Osim toga, mediji cijeli dan izvještavaju s terena prolazeći razorenim ulicama, a svaka dva sata javi se i predsjednik zemlje Recep Erdoğan da izvijesti o novim brojkama i dotadašnjoj situaciji.

- Već u osam ujutro istanbulske općine, organizacije i mjesne zajednice organizirale su punktove za prikupljanje svih vrsta pomoći. Zbog lošeg vremena na ulicama nema ljudi ni okupljanja, ali se osjeti da su svi jako uznemireni, rekla je Maja.

Prema posljednjem Erdoğanovom javljanju, poginulo je najmanje 1300 ljudi, ozlijeđenih ima više od pet tisuća te je srušeno 2818 zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:33