NAMETNIK U HRANI

Javili su nam se iz Studentskog centra: ‘Ne znamo otkud crv u juhi, sve smo radili kako treba‘

Studentski centar u Zagrebu će izvršiti dodatne analize u laboratoriju te će o svemu izvijestiti sve zainteresirane strane u postupku

Crv u juhi

 Student

Ravnatelj Mirko Bošnjak poslao je danas hitnu inspekciju u kuhinju menze Studentskog centra u Zagrebu, nakon što je jedan student u njoj u juhi od gljiva pronašao crva. Svoj obrok je fotografirao, a na fotografiji je razvidno da je riječ o crvu koji pluta juhom. Čim je to primijetio student je obrok odnio u kuhinju kako bi se požalio.

U početku mu, kaže, nisu vjerovali da je u pitanju crv.

- Bili su skeptični i govorili da je nemoguće da je riječ o crvu, naglašavali su da je vjerojatno nešto nalik crvu – rekao nam student. Zaposlenik kuhinje tada je došao s bijelim tanjurom, student je iz juhe izvadio crva i nakon kraćeg vijećanja postalo je jasno o čemu je riječ. Kuhari su potvrdili da je crv te rekli da je vjerojatno stvar u proizvođaču.

- Ponudile su mi da uzmem neku voćku u zamjenu, ali mi iskreno nije bilo ni do kakve hrane nakon ovoga – govori student.

Čim smo poslali upit u Studentski centar javio nam se ravnatelj Mirko Bošnjak i potvrdio kako u kuhinju šalje inspekciju te će odmah čim dobiju nalaz o tome obavijestiti javnost, vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana.

Podsjetimo, kvaliteta hrane u studentskim menzama dovedena je u pitanje u studenom prošle godine kada je u Facebook grupi Studentskog doma Stjepan Radić osvanula fotografija pohanog mesa na kojem su se nalazile tvorevine nalika na crve. Studenti su se pobunili zbog loše kvalitete prehrane te su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Nakon detaljne analize utvrđeno je da je ipak bila riječ o riži koja se našla u smjesi potrebnoj za pohanje mesa.

Studentska prehrana otad je u fokusu medija, a reporterka Jutarnjeg provedena je kroz kuhinju kako bi se uvjerila da je sve kako treba. Otad je na društvenim mrežama nekoliko puta objavljeno da su studenti u hrani naišli na bube, razne predmete i dlake, no ništa od toga nisu prijavili. U ovom slučaju stvar je odmah prijavljena, a čeka se nalaz inspekcije.

image

Crv u juhi

Student

Posljednji je slučaj za Jutarnji list komentirao Krešimir Matijević iz Samostalnog odjela upravljanja kvalitetom i rizicima u poslovanju prehrambenim proizvodima Studenskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Jeste li upoznati sa slučajem?

"Prvu informaciju o pronalasku crva u juhi zaprimili smo u oko 14,30 sati. Student je prilikom konzumacije uočio strano tijelo u juhi – najvjerojatnije crva, te je obavijestio osoblje restorana. Sukladno propisanoj proceduri pozvan je voditelj kuhinje. Prema izjavi šefa kuhinje, zbog žurbe student nije čekao provedbu daljnje procedure u smislu uzimanja podataka i broja računa zbog povratnog kontaktiranja studenta, nego se odmah udaljio, zbog čega se nije pokretala daljnja procedura".

Kako je moguće da se u juhi nalazi crv? Mislite li da je možda problem u proizvođaču?

"Odmah nakon saznanja o ovom događaju, pokrenuta je procedura interne kontrole sljedivosti namirnice po principu korak unatrag. Prema planskom jelovniku u restoranu Savska pripremana je i poslužena krem juha od gljiva u količini od 500 porcija. Namirnica je dopremljena u kuhinju iz skladišta, urednog roka trajanja, neoštećene ambalaže, originalno zapakirana. Za pripremu je korišteno 6 pakiranja po 1 kg i nastavljana je priprema prema uputi proizvođača. Pregledom ambalaže svih 6 pakiranja nisu uočene nepravilnosti. Nadalje, pregledom ostalih originalnih pakiranja istog serijskog broja (LOT-a) i datuma trajanja nisu uočene nepravilnosti u boji, sadržaju i konzistenciji gotove krem juhe od gljiva. Sva količina juhe je prosijana, izvršen je detaljan pregled i nisu uočeni štetnici, osim tragova gljiva različite granulature i oblika svojstvenih namirnici. Sva preostala količina krem juhe od gljiva je izuzeta radi daljnjeg postupanja i provođenja dodatnih analiza prema potrebi. U ovom trenutku nije moguće sa sigurnošću utvrditi porijeklo i način dospijeća nametnika u juhu".

Studentu koji je dobio tu juhu u kuhinju su naglasili da je vjerojatno problem u proizvođaču. Hoćete li mu se sada obratiti i tražiti objašnjenje?

"Studentski centar u Zagrebu će izvršiti dodatne analize u akreditiranom laboratoriju te će o istom izvijestiti sve zainteresirane strane u postupku".

Postoji li šansa da je crv u hranu dospio ipak iz kuhinje?

"Osim gore navedenih postupaka provedena je i izvanredna detaljna kontrola pribora, opreme i prostorija za pripremu namirnica. Budući da je upravo završio radni proces, kuhinjski prostor, pribor i oprema zatečeni su u čistom stanju te nije moguće dovesti u izravnu vezu čistoću u kuhinji s pojavom nametnika u hrani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53