UKRAJINSKA LEGIJA STRANACA

Javio nam se hrvatski veteran Bojne Azov koji je na putu za Kijev: ‘Ja strani plaćenik? To je ruska propaganda‘

Jutarnjem je još jedan hrvatski dragovoljac koji sudjeluje u obrani aerodroma u Kijeva javio da ruska artiljerija stalno udara po ukrajinskim položajima

Matija Dragišić Gile

 Privatni Album

U ovom trenutku vode se žestoke borbe oko aerodroma u Kijevu. Artiljerija udara u perimetru oko aerodromskog kompleksa te na taj način Rusi žele osigurati da ukrajinske borbene snage ostanu odsječene, javlja nam to hrvatski borac iz Kijeva. Također, kaže nam da se od ranoga jutra kijevskim ulicama mogu čuti sirene hitne medicinske pomoći, koja u bolnicu prevozi ranjene vojnike, ali i civile.

On se prije nekoliko dana priključio ukrajinskim obrambenim snagama. Njegovi su motivi, kako nam je ispričao, ne samo politički, u smislu da želi pomoći u borbi ukrajinskom narodu, već ulaze i u sferu obiteljskih.

Zbog sigurnosti i zaštite članova njegove obitelji ne otkrivamo identitet našeg sugovornika iz Kijeva.

image

Situacija u Kijevu

Ilustracija: Vesna Veselić

Njemu će se uskoro pridružiti prijatelj Matija Dragišić Gile. Radi se o veteranu koji se u Ukrajini već borio dvije godine (2014. i 2015.) kao pripadnik Bojne Azov u istočnom dijelu zemlje oko Mariupolja.

- Da, na putu sam u Ukrajinu i uskoro ću se pridružiti ukrajinskim jedinicama, konkretno Internacionalnom bataljonu, nazovimo ga Ukrajinskom legijom stranaca u kojoj već djeluju dobrovoljci iz cijele Europe, čak i iz ostatka svijeta - potvrdio nam je Matija Dragišić Gile.

Inače, oba ova dobrovoljca u ukrajinski rat uključuju se osobno, na svoju odgovornost i svjesni rizika u koji se upuštaju, te bez bilo kakvih kontakata s hrvatskim vlastima.

Tvrdnje da se, kako o njima, tako i o drugim stranim borcima u Ukrajini, radi o "plaćenicima" smatraju smiješnim te isključivo "produktom ruske propagandne ratne mašinerije".

image

Matija Dragišić Gile

Privatni Album
image

Matija Dragišić Gile

Privatni Album
image

Matija Dragišić Gile

Privatni Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 12:59