POREZNE OAZE

Javljaju se moćnici koji su razotkriveni u ‘Pandora Papersu‘; Kremlj: Nema nikakvih dokaza...

Novac je izišao iz češke banke, oporezovan je, to je bio moj novac i vratio se u češku banku, rekao je Babiš u televizijskoj debati
Vladimir Putin
 Vladimir Smirnov/AFP

Jordanski kralj Abdullah II., Kremlj i češki premijer Andrej Babiš odbacili su optužbe iz Pandora Papersa, nove afere o skrivenoj imovini u poreznim oazama koju je u nedjelju otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, prenose u ponedjeljak svjetske agencije.

Istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara pokazala je da stotine šefova država, političara i istaknutih osoba skrivaju imovinu na offshore računima, u tajnim zakladama i tvrtkama paravanima, što je izazvalo burne reakcije i demantije.

Jordanski kralj Abdullah II. priopćio je u ponedjeljak da informacije o njegovoj imovini u inozemstvu navode na pogrešno mišljenje i da su iskrivljene, ustvrdivši da nije riječ o tajni i da za kupnju tih luksuznih nekretnina nije korišten javni novac.

O njima se "ne govori javno iz sigurnosnih i privatnih razloga, a ne zato što su tajne ili zbog želje da ih se prikrije", priopćila je jordanska kraljevska palača, prenosi dpa.

Istraga je pokazala da je jordanski kralj tajno kupio 14 luksuznih nekretnina od 2003. do 2017. preko tvrtki paravana registriranih u poreznim oazama. Imovina u SAD-u i Britaniji vrijedi više od 106 milijuna dolara.

Palača je kategorički odbacila sve te navode dodajući da zadržava pravo pokretanja pravnih koraka.

Te kuće kupljene su privatnim sredstvima i nemaju ništa s državnim proračunom ni međunarodnom pomoći, istaknula je palača, dodajući da su kuće korištene za privatne obiteljske posjete i primanje dužnosnika te visokih stranih gostiju.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da nije vidio nikakve dokaze u tim dokumentima o skrivenom bogatstvu pripadnika užeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina unatoč suprotnim tvrdnjama medija.

The Washington Post koji je dio istraživačkog konzorcija izvijestio je o slučaju Svetlane Krivonogih, Ruskinje koja je postala vlasnica stana u Monaku preko offshore tvrtke na karipskom otoku Tortole u travnju 2003. samo nekoliko tjedana pošto je rodila djevojčicu. U to vrijeme bila je u tajnoj, višegodišnjoj vezi s Putinom, navodi list pozivajući se na ruski istraživački novinski portal Proekt.

Krivonogih, njezina kći, koja sad ima 18 godina, i Kremlj nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom, navodi list.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov doveo je u pitanje pouzdanost informacija te poručio da ih ne kani provjeravati dok se ne objavi nešto što će Moskva smatrati pouzdanim.

"Zasad nije jasno kakve su to informacije i o čemu je riječ", rekao je Peskov novinarima.

"Ako budu objavljene ozbiljne informacije, koje se temelje na nečemu konkretnom i odnose na nešto specifično, tad ćemo ih pročitati sa zanimanjem", rekao je.

"Iskreno govoreći, nismo u tome vidjeli nikakvo skriveno bogatstvo užeg Putinova kruga", izjavio je.

Nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Češkoj 8. i 9. listopada, dokumenti povezuju češkog premijera Andreja Babiša s tajnim imanjem vrijednim 22 milijuna američkih dolara u selu kod Cannesa u Francuskoj.

Babiš je u nedjelju u televizijskoj debati odbacio sve optužbe.

"Novac je izišao iz češke banke, oporezovan je, to je bio moj novac i vratio se u češku banku", ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 05:39