BURNE REAKCIJE

JAVNOST OGORČENA PREKIDOM POTRAGE ZA NESTALIM HRVATSKIM POMORCEM Oglasila se i kompanija, građani negoduju: 'Ovo je ispod svakog nivoa'

 
 BOURBON

Nakon što su vlasti Martiniquea priopćile da je u petak navečer obustavljena potraga za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, oglasila se i tvrtka Bourbon čiji je brod prije tjedan dana zbog jakog uragana potonuo u Atlantiku.

- Operacije potrage koje su od 26. rujna izvodile francuska zapadna Indija-Gvajana i francuska mornarica CROSS omogućile su pronalazak troje preživjelih brodoloma Bourbon Rhode, kao i tijela četvero naših pomoraca. Sedam članova posade još uvijek se vode kao nestali. Nekoliko je plovila i danas pretraživalo područje, a u posljednja četiri dana nije bilo rezultata. CROSS je odlučio nastaviti s potragom. Redovito će slati poruke brodovima u zoni potonuća i tražiti ih da postave prilagođeni sat - stoji u objavi.

- Bourbon i svi njegovi zaposlenici danas su u žalosti i želio bih ponoviti našu iskrenu sućut i punu podršku obiteljima i voljenima žrtava. Blisko surađujemo s različitim dionicima kako bismo razumjeli činjenice i okolnosti ove tragedije. Na kraju, zahvaljujemo cijeloj pomorskoj zajednici na mnogobrojnim znakovima solidarnosti, toliko dragocjenim u ovim teškim vremenima. Želio bih ponovno zahvaliti našim ekipama Cross, posadi francuske mornarice i komercijalnim plovilima uključenima u operacijama pretraživanja - rekao je predsjednik uprave Bourbona Gael Bodénès.

Podsjetimo, rezultat intenzivne i višednevne potrage su trojica spašenih, četvorica mrtvih i sedmorica nestalih članova posade među kojima je i Šibenčanin Dino Miškić. Vlasti Martiniquea priopćile su da je obustavljena potraga za nestalim pomorcima, no to je izazvalo burne reakcije na službenoj stranici tvrtke Bourbon Offshore.

Neki su ostavljali loše ocjene i recenzije, a neki su komentirali ispod objave službenog priopćenja.

- Ova kompanija je veliko NE. Jedina stvar za koju brinu je profit. Ljudski životi i uvjeti rada posade ne znače im ništa. Svjesno su poslali mornare u uragan pete kategorije znajući da brod to tehnički ne može podnijeti pa je to zapravo bilo kockanje sa životima 14 mornara. Bilo je jeftinije riskirati brodolom, nego ga osigurati za takvo putovanje. Samo Bog zna kakvo će opravdanje smisliti i koliko će novaca dobiti od osiguranja umjesto da završe u zatvoru jer su izgubili četiri života, a još sedam ih je nestalo i izgubljeno negdje u Atlantiku… Tri preživjela člana posade ne smiju razgovarati s javnosti što se zapravo dogodilo. Nešto tu definitivno nije u redu i preslabo smo informirani - napisala je jedna od niza korisnika koji su odlučili na Facebooku kompaniji napisati što misle.

- Ovo je ispod svakog nivoa. Bez ljudskog pristupa, kratka objava za medije u kojoj izražavate sućut? Stvarno? Sve napore sad ulažete u skrivanje činjenica kako bi spasili upravu. Sram vas bilo - dodala je druga.

Dvanaest trgovačkih brodova, fregata Le Ventose, uz deset letova francuskih i američkih zrakoplova, sudjelovalo je u potrazi na području veličine 110.000 km2, 1.200 milja istočno od Martiniquea. Havarija se dogodila 26. rujna u vodama Martiniquea, a brod je potonuo zbog jakog uragana.

Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na obustavu potrage

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u priopćenju, u kojem su se osvrnuli na prestanak potrage za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, ističe da je francuski krizni stožer CROSS s Martiniquea 4. listopada obustavio potragu za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 km od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, prenosi N1.

Navode kako je od trenutka kada je objavljena vijest o potonuću broda Bourbon Rhode sa 14 članova posade, među kojima je bio i zapovjednik broda, hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić, preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu MVEP bio u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića.

- Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana (dvostruka površina Hrvatske).

Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih. Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.

Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insititucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića - stoji u priopćenju MVEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17