PIŠE INOSLAV BEŠKER

Je li Cecilia Marogna kardinalova ljubavnica ili vatikanska špijunka?

‘Zapovjedili su mi da šutim. Mogu samo reći da s gospođom nisam u srodstvu‘, rekao je Becciu
Cecilia Marogna i Angelo Becciu
 Profimedia/Afp

Tko je Cecilia Marogna (39), dama sa Sardinije s tvrtkom u Ljubljani, lažna nećakinja nedavno smijenjenoga kardinala Angela Becciua, kojoj je po njegovu nalogu papinsko Državno tajništvo uplatilo barem pola milijuna eura u četiri godine, navodno za milosrdna djela i humanitarne akcije, i čija tvrtka ne vodi knjigovodstvo, ali kupuje skupu žensku galanteriju i kožne naslonjače da se ona odmori od napornog rada?

„Novac mi je upućivao monsignor Alberto Perlasca po uputama kardinala Becciua“, jasno kaže Marogna Corriereu della Sera.

U Vatikanu su gospođu predstavili kao Becciuovu nećakinju. „Zapovjedili su mi da šutim. Mogu samo reći da s gospođom nisam u srodstvu“, rekao je Becciu Corriereu.

Nju pojedina glasila zovu „kardinalovom damom“, insinuirajući intimniji uzajamni odnos. Ona odlučno niječe: „Apsurdno je to. Nisam kardinalova ljubavnica, ja sam politički analitičar i specijalist za obavještajnu djelatnost.

Modni troškovi

U srijedu je dala intervju mrežnom izdanju Corrierea della Sera, ali je na sva pitanja o namjeni sredstava odgovarala uopćeno. Ona tvrdi da njezina tvrtka Log Sic d.o.o., registrirana u Ljubljani u prosincu 2018, nije bila dužna voditi knjigovodstva ulaza i izlaza novca, jer da Sveta Stolica nema knjigovodstva (što, naravno, nije istina, a ni u kojem slučaju nije u skladu sa slovenskim i evropskim propisima).

image
Angelo Becciu
Andreas Solaro/AFP

Knjižila je samo naknade sebi i još nekim osobama, te nabavke nekih predmeta. Corriere se zainteresirao kakve veze s milosrđem imaju neki od tih predmeta: ženske taške, cipele i kožni naslonjači. „Kupila sam samo talijanske proizvode, na primjer Tod's i Poltrona Frau. Nakon tolikoga rada smatram da imam pravo kupiti neki naslonjač“, objašnjava Marogna. U dokumentima su još neke tvrtke, prilično poznate po proizvodima visoke mode i ne samo talijanske: Prada, Moncler, Saint-Laurent, Mont Blanc itd.

Njihovi proizvodi nisu namijenjeni samo ženama. Jesu li posrijedi bili darovi, uljudno oblikovano mito, za gospodu koja odlučuju o tuđim životima?

Novi Debenedettijev dnevnik Domani tvrdi, na temelju svog istraživanja, da Cecilia Marogna „koordinira obavještajne djelatnosti Državnog tajništva“, te da je pola milijuna eura bio kapital za oslobađanje zarobljenih katoličkih misionara.

„Prevarila me!“

Marogna je Corriereu rekla da je poduzeće osnovano u Sloveniji jer se očekivala nova gužva na Balkanu, te da je „osnovala mrežu odnosa u Africi i na Srednjem istoku radi zaštite nuncijatura od ambijentalnih rizika i terorističkih ćelija“ te radi „pojačanja odnosa sa zemljama kao što su Gruzija, Ukrajina, Srbija, Bosna, Slovenija“, sve „u svrhu humanitarnih operacija“.

Ona objašnjava: „Novac sam potrošila na diplomatska putovanja, plaćanje izvora informacija, na posredovanje, te na uplate humanitarnim organizacijama.“ I niječe da se davala u kompulzivni shopping.

"Diplomatska putovanja" su misterij. Naime, Marogna nije navedena u Papinskom godišnjaku, nema dakle nikakav službeni status, odakle joj onda diplomatska potovnica, ako je doista ima? I čiju? Ali je u Sloveniji ustanovljeno da ima pismenu preporuku kardinala Becciua, na memorandumskom obrascu Državnog tajništva.

„Ma prevarila me“, navodno je kardinal Becciu rekao istražiteljima – ako je vjerovati Corriereu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:36