STO GODINA KASNIJE

'JE LI GAVRILO PRINCIP PRAPREDAK BIN LADENA?' Srbe razjarili napisi da su odgovorni za Prvi svjetski rat

Skora obljetnica stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, izaziva sve brojnije negativne reakcije u Srbiji. U prvom redu, zbog odluke sarajevskih vlasti da 2014. naprave spomenik austrijskom prijestolonasljedniku Franzu Ferdinadu kojega je 28. lipnja 1914. ubio Gavrilo Princip, ali i sve češćih tekstova u vodećim novinama, kako je Srbija, a ne Njemačka i Austro-Ugarska, odgovorna za izazivanje I. svjetskog rata.

Veliku pozornost izazvao je javni istup Milosava Popadića, nekadašnjeg profesora u Sarajevu, koji od 1993. živi u Švedskoj. U pismu koje je uputio građanima Sarajeva i BiH, gradskim vlastima Sarajeva i Federacije BiH, koje je u cjelosti objavljeno na portalu sarajevskog "Oslobođenja", Popadić je pozvao “istinoljubive i slobodoljubive pisce i javne radnike cijelog svijeta da dignu svoj glas u obrani istine i slobode". Popadić u otvorenom pismu tvrdi da je Gavrilo Princip bio gimnazijalac i pjesnik koji je teško podnosio austrougarsku okupaciju i samovoljnu aneksiju BiH - kao i mnogi gimnazijalci i studenti.

Uskoro se kritikama pridružio beogradski dnevni list Politika optužbom prema kojoj "američki, britanski i, prije svega, njemački mediji ne posustaju u naporima da izbijanje Prvog svjetskog rata prikažu u novom svjetlu, navodno na osnovu novih istorijskih saznanja".

Srpsku javnost naljutio je nedavni komentar poznatog lista Die Welt, u kojem se tvrdi kako početak i svjetskog rata nisu inicirale Njemačka i Austrougarska, već da Rusija i Srbija snose najveću odgovornost za izbijanje rata. Prema Die Weltu: "Svakako je ispravnija teza otkriva da su tadašnje svjetske sile – Njemačka, Francuska, Britanski imperij, Austrougarska, a donekle i Italija – nepromišljeno ušle u rat, nasjedajući na provokacije Moskve i Beograda, a isto tako zapostavljajući da diplomatskim i političkim sredstvima riješe krizu koja je izazvana terorističkim napadom i ubistvom austrougarskog prijestolonasljednika (Franza Ferdinanda) i njegove supruge".

Usto u Die Weltu je atentator Gavrilo Princip opisan kao "mjesečar i prapredak današnje Al Kaide – Bin Laden tadašnje epohe."

Prije desetak dana i Wall Street Journal plasirao je vrlo slično tezu i usporedbu Principa s Bin Ladenom, a Deutsche Welle je ovih dana oslobođenog zločica Momčila Krajišnika usporedio s dugogodišnjim liderom Al-Kaide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:33