TKO ZNA?

Je li Gosling toliko očajan da izmisli priču o ubojstvu?

Ray Gosling bio je novinar od formata. Napravio je više od stotinu TV i nekoliko stotina radijskih dokumentaraca i sjajno obrađivao socijalnu tematiku, no iz posla ga je izbacila tabloidna glad za senzacijama i glamurom
 AP

ZAGREB - Ray Gosling, koji je podigao prašinu priznanjem o ubojstvu svog ljubavnika koji je bolovao od side, jednom davno bio je poznati voditelj na BBC-ju, snimio je više od stotinu televizijskih dokumentaraca i nekoliko stotina radijskih, te je 1960-ih i 1970-ih bio jedno od najpoznatijih lica televizijskog dokumentarnog programa. Zarađivao je 50.000 funti godišnje i radio emisije sa socijalnom tematikom koje su imale veliku publiku.

Koliko vrijedi ova priča?

No, s vremenom ga je pregazilo tabloidno novinarstvo i pop-kultura celebrityja, te je 2002. doživio bankrot, izgubio kuću i počeo preživljavati od socijalne pomoći države. Sada je ponovno dospio u žižu javnosti jer su se svi svjetski mediji raspisali o čovjeku koji je “jednom davno” ugušio svog ljubavnika da ne bi trpio nemoguće bolove.

Sedamdesetogodišnji Gosling, koji danas jedva spaja kraj s krajem, očigledno vjeruje da nema što izgubiti povjeravajući svijetu svoju intimnu tajnu. Ne samo to, već se u njegovom priznanju dala naslutiti moralna superiornost, a kad su ga priveli na razgovor na policiju, odbio je surađivati s vlastima. U međuvremenu nitko ne zna tko je misteriozni mladić, kojeg je Ray ubio iz milosrđa, a on odbija priznati o kome je zapravo riječ. Zbog toga su se mnogi zapitali je li ostarjela bivša zvijezda odlučila iskoristiti upravo glad javnosti za senzacijama koja ga je pokopala da bi se vratila na puteve stare slave? Koliko medijima vrijedi jedno ubojstvo iz milosrđa?

U međuvremenu se naime pojavio podatak da je svog dugogodišnjeg partnera koji je bolovao od raka njegovao dvije godine sve do njegove smrti. Pažljivo se brinuo o Bryanu Allsopu koji je lagano umirao od karcinoma gušterače dok se nije ugasio 1999., te nije pomišljao da mu skrati muke. Da je stoga mladića kojeg je opisao kao “lijepu avanturu” ubio zbog samilosti, to zaista nema smisla.

Uz to, priča o nježnom ubojstvu otkrivena je usred vruće debate u Velikoj Britaniji o eutanaziji. Naime, početkom veljače britanski pisac Terry Pratchett pozvao je na osnivanje tribunala u kojima bi sjedili medicinski i pravni stručnjaci koji bi odlučivali o asistiranom ubojstvu u zemlji gdje je je to još uvijek zabranjeno. Na njegovoj strani je i Keir Starmer, direktor javnog tužiteljstva koji glasno poziva da se legalizira eutanazija.

Ogorčen na današnje medije

Ray je nakon priznanja u dokumentarcu prikazanom na BBC-ju svoju priču još jednom ponovio i za radio. I tu su se mogle vidjeti mnoge nelogičnosti. Prvi put tako navodi kako je zamolio doktora da ostavi njega i njegova ljubavnika same na trenutak, te je tada uzeo jastuk i ugušio ga. U razgovoru za radio naveo je da je doktor negdje izišao te da je tada ubio mladića. Na pitanje je li itko od rodbine znao što je učinio prvo je odgovorio da ne zna, a drugi put je dodao: “Možda su neki od njih znali, stvarno ne znam...”

Ray, još uvijek ogorčen na celebrity kulturu, do nekidan bio je zaboravljeni čovjek, a potom je u pravom celebrity stilu priznao ubojstvo. Rečenicu “ako postoji raj, onda on gleda od gore i ponosan je na mene”, koja se odnosi na njegova ljubavnika, jednostavno nikada nećemo moći provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:56