POTEŠKOĆE

JE LI JEDNA OD KLJUČNIH ZNAČAJKI EU OSUĐENA NA PROPAST? Povratak schengenskom režimu sve je dalje, više država ustraje u graničnim kontrolama

 Ranko Suvar / Ilustracija / CROPIX

Najavljeni cilj Europske komisije da se što prije ponovno uspostavi schengenski režim bez kontrola na unutarnjim granicama nailazi na poteškoće pošto je nekoliko zemalja članica najavilo da će nastaviti s graničnim kontrolama još šest mjeseci.

Austrija, Njemačka i Danska najavile su kako će produljiti kontrole na svojim granicama i nakon sredine svibnja kad istječe sadašnje dopuštenje.

Austrija, koja sad provodi kontrole na svojoj granici sa Slovenijom i Mađarskom, najavila je mogućnost uvođenja privremenih kontrola na svim svojim granicama u drugoj polovici godine za vrijeme svoga predsjedanja Vijećem EU, ako to situacija bude zahtijevala, a vezano uz sastanke koji će se organizirati za to vrijeme.

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud izjavila je u srijedu da Komisija nije dobila obavijest o namjeri produljenja kontrola ni od Austrije, ni Njemačke, ni Danske.

Potvrdila je kako je stigla obavijest od Francuske, koja namjerava produljiti kontrole na svojim granicama do kraja listopada zbog ustrajnih terorističkih prijetnji. Sadašnji rok Francuskoj za granične kontrole istječe 30. travnja. Zemlje članice moraju obavijestiti Komisiju četiri tjedna prije isteka roka, ako žele tražiti produljenje.

Uvođenje kontrola na granicama mora biti obrazloženo i zemlja članica koja želi uvesti kontrole treba o tome obavijestiti Komisiju, ali joj ne treba izričito odobrenje. Komisija je prošle godine predložila ažuriranje Schengenskog zakonika, a taj prijedlog, između ostalog, sadrži i detaljnija obrazloženja za uvođenje kontrola.

- Ne mogu komentirati najave Austrije, kao ni Njemačke ni Danske, dok ne dobijemo službene obavijesti.

- Ne želeći prejudicirati ove konkretne najave i proporcionalnost ili nužnost graničnih kontrola, Komisija općenito ostaje pri svome cilju vraćanja natrag k Schengenu što je moguće prije - rekla je glasnogovornica Bertaud.

Podsjetila je kako je Komisija u rujnu prošle godine predložila mjere za osuvremenjivanje Zakonika o schengenskim granicama kako bi se propisi o ponovnom uvođenju privremenih kontrola na unutarnjim granicama prilagodili potrebama za rješavanjem rastućih i trajnih ozbiljnih prijetnji javnoj politici ili unutarnjoj sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 15:32