BAKA NA LJESTVAMA

Je li Lukašenko ovako pobijedio? Procurio video koji pokazuje navodno varanje na izborima

S drugog kata se član izbornog povjerenstva spustio ljestvama vrećicom punog nečeg nalik glasačkim listićima
Izborno mjesto u Minsku
 Screenshot Twitter

Nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio uvjerljivu većinu glasova od 80,23 posto, naspram popularnoj protukandidatkinji Svetlani Tihanovskajoj koja je osvojila 9,9 posto, u zemlji su se počeli širiti nemiri zbog prozivki da su glasovi bili namješteni. Nekoliko je navoda za to, primjerice da su se izborna mjesta zatvorila prije no što su su glasači stigli glasati, da su jedni glasali i prije njihovog otvaranja ili pak da im je ponestalo biračkih listića jer su ispunili unaprijed broj prijavljenih glasača.

Pojavio se jedan videozapis sa biračkog mjesta na kojem se vidi kako član izbornog povjerenstva silazi niz ljestve s prozora drugog kata s vrećom za koju se pretpostavlja da sadrži listiće za glasovanje.

U opisu videosnimke piše: ''Izborno mjesto 17 sovjetskog okruga Minska. Iz nekog razloga, članovi komisije penju se stepenicama kroz prozor drugog kata s paketima koji sadrže nešto nalik na kutije. Ili papire. I sve je to pod budnim nadzorom policije''.

Policijske snage, ponekad i policijski kombiji kontrolirali su brojna biračka mjesta. Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto. Zasad se ne mogu neovisno provjeriti podaci niti jedne strane.

Izbore u nedjelju nije pratila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) jer nije pravodobno primila poziv.

- Vjerovat ću vlastitim očima - većina je bila za nas - rekla je Svetlana Tihanovskaja novinarima u ponedjeljak, nakon opsežnih izvještaja o podmetanju glasova na nedjeljnim izborima.

Tihanovskaja je rekla da sebe smatra pobjednikom izbora, a ne Lukašenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:10