KARTA INVAZIJE

Je li Lukašenko slučajno otkrio sljedeću Putinovu metu? Na karti iza njegovih leđa prikazan plan napada

Na karti koju je Lukašenko pokazivao, Ukrajina je podijeljena na četiri dijela

Aleksandar Lukašenko i karta s planiranim napadima

 Screenshot Twitter

Čini se da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko slučajno razotkrio da ruske snage Vladimira Putina planiraju invaziju i na Moldaviju. Naime, Lukašenko se prilikom obraćanja vijeću sigurnosti pojavio ispred karte na kojoj se činilo da prikazuje planirani napad iz južne Ukrajine na Moldaviju, bivšu sovjetsku republiku koja graniči s Ukrajinom i Rumunjskom.

Karta je također prikazivala planove ruskih trupa diljem zemlje. Na njoj su detaljno opisane ruske crte napada prema Ukrajini, od kojih su se neke i ostvarile tijekom prvih nekoliko dana invazije, poput napada na Kijev sa sjevera i prema Hersonu s Krima.

image

Aleksandar Lukašenko i karta s planiranim napadima

Screenshot Twitter

No, također su prikazani i neki napadi koji se, čini se, tek trebaju dogoditi - od kojih je jedan izgledao kao da je usmjeren od lučkog grada Odese prema Moldaviji, što sugerira da Rusija planira umarširati svoje trupe u Ukrajinu.

"Na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Lukašenko je pokazao ono što izgleda kao stvarna karta invazije. Prikazuje ukrajinske vojne objekte uništene projektilima iz Bjelorusije i smjerove napada (sve se slaže osim Odesa-Pridnjestrovlje). Također, Ukrajina je podijeljena na 4 dijela", napisao je na Twitteru bjeloruski novinar Tadeusz Giczan.

U međuvremenu je Putinova vojska upala u niz nevolja na početku invazije, dok je pokušavala izvesti udare na ključne ciljeve u nastojanju da brzo i uvjerljivo dobije rat. Također, ogromni ruski vojni konvoj, čija se duljina procjenjuje na gotovo 65 kilometara, a u kojemu ima tenkova i raznih drugih oklopnih i borbenih vozila, krenuo je prema glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Sjedinjene Države procjenjuju da su Rusi na teritoriju Ukrajine dosad angažirali više od 80 posto svojih trupa koje su prethodno mjesecima nagomilavali uz granicu s tom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. prosinac 2022 15:45