AUTORITARNE TENDENCIJE

JE LI MAĐARSKA DANAS POSTALA 'ORBANISTAN' Premijer susjedne države koronu iskoristio za prisvajanje gotovo neograničenih ovlasti

 
Viktor Orban
 Michal Cizek / AFP

Mađarski parlament na današnjem je glasanju dalo potpune ovlasti premijeru Viktoru Orbanu s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa. Sa 138 glasova da i 53 glasova protiv ovaj populistički vođa dobio dodatne ovlasti za jednostrano provođenje niza značajnih mjera.

Nacrt zakona koji su kritizirali promatrači međunarodnih ljudskih prava jer zakon nema određeni krajnji datum i omogućuje Orbanu da zaobiđe brojne demokratske institucije u svom odgovoru na epidemiju. Mnogi se pribojavaju da će premijer zlouporabiti dobivene ovlasti.

- Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može jamčiti da će se poštivati osnovna načela demokracije – napisala je Orbanu 24. ožujka glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić u pismu upozorenja.

Tim ovlastima Orban ima pravo: suspendirati parlament, kazniti novinare ako vjeruje da je njihovo izvještavanje o koronavirus netočno, a bit će u mogućnosti pripisati teže kazne zbog kršenja mjere karantene.

Orban je proteklog tjedna na mađarskom nacionalnom radiju Kossuth rekao: ''Ne možemo brzo reagirati ako postoje duge rasprave i dugotrajni zakonodavni postupci. A u vrijeme krize i epidemije, sposobnost brzog reagiranja može spasiti živote''.

- Vlada ne traži ništa izvanredno. Traži mogućnost brzog provođenja određenih mjera. Ne želimo donijeti mjere koje Vlada nema opće pravo donijeti – jednostavno želimo to učiniti brzo – rekao je Orban.

Ograničenje ljudskih prava

Ipak, međunarodne udruge poput Amnesty International apelirao je da postoji opasnost da će Orbanova vlada ''ograničiti ljudska prava''.

- Ovo nije način da se riječi vrlo stvarna kriza koju je izazvala pandemija COVID-a 19. Potrebne su nam jake zaštitne mjere kako bismo bili sigurno će mjere donesene tijekom izvanrednog stanja u svrhu ograničavanja ljudskih prava zaista doprinijeti cilju zaštite javnog zdravlja – rekao je David Vig, voditelj mađarske podružnice Amnesty International.

Drakonska kazna do pet godina zatvora za širenje "lažnih vijesti" vezanih uz pandemiju izazvala je posebnu zabrinutost promatrača.

Orban je već bio u sukobu s Europskom unijom zbog stroge imigracijske politike i ograničavanja rada demokratskih institucija. Građanske organizacije, mediji i akademske institucije već su na udaru populističkog vođe.

Politički analitičar iz organizacije Policy Solutions, Gabor Gyori, smatra da je Orban popularan kod Mađara, ali da su trenutno čak i pristaše njegove stranke Fidesz zabrinuti zbog zdravstvenog sustava u zemlji.

- Ironija je u tome što vlada daje ekstremne ovlasti, ali ne poduzima ekstremne mjere kada je u pitanju borba protiv koronavirusa – rekao je Gyori.

Zsofia Kollany, stručnjakinja za zdravstvenu politiku za Sveučilišta Eötvös Lorándu Budimpešti je pak zabrinuta je bolnice nemaju osnovnih sanitarnih potrepština kao što su toaletni papir ili sapun.

- Ne radi se samo o tome da nema dovoljno medicinskih sestara i liječnika, već i da trošimo sve manje i manje za zdravstvo. To je nešto što se mora promijeniti pogotovo sada – rekla je Kollany.

Mnogo zabrinutih

Na današnju odluku Parlamenta reagirali su i drugi političari. Bivši talijanski premijer Matteo Renzi na svojem Twitter profilu je napisao da nakon onoga što je Orban danas učinio ''Europska unija mora djelovati i natjerati ga da promijeni svoje mišljenje''. ''Ili Mađarsku jednostavno izbacite iz Unije'' , oštro je kritizirao Renzi koji je napisao da godinama sanja o ''Sjedinjenim državama Europe''.

Orban je proteklog tjedna zastupnicima u parlamentu rekao da je trenutna ''promjena naših života neizbježna''.

- Svatko mora napustiti svoju zonu udobnosti. Ovaj zakon daje vladi snagu i sredstva za obranu Mađarske – rekao je Orban.

No, tijekom glasanja u ponedjeljak, mađarski premijer je obećao da će kada završiti izvanredno stanje, vratiti sve ovlasti.

- Kad se ovo izvanredno stanje završi, vratit ćemo sve ovlasti bez iznimke – rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:45