RUSI KRILI DOKAZE

Je li masakr u Bostonu mogao biti spriječen?

Ruske vlasti odbile su pružiti FBI-u važne informacije o bostonskom bombašu koje bi vrlo vjerojatno dovele do opsežne istrage protiv sumnjivca čak dvije godine prije bombaškog napada, piše New York Times pozivajući se na izvješće glavnog inspektora.

Podsjetimo, 15. travnja prošle godine na cilju bostonskoga maratona eksplodirala je bomba u kojoj je poginulo troje i ranjeno 176 ljudi, a za napad se sumnjiče braća Džohar i njegov brat Tamerlan Carnajev (26) koji je ubijen u okršaju s policijom.

Ruski dužnosnici su izvijestili FBI 2011. da je Tamerlan Carnajev sljedbenik radikalnog islama i veliki vjernik te da se drastično promijenio 2010. kada je planirao napustiti SAD.

Kada je počela istraga FBI-a, Rusi su odbili odgovoriti na nekoliko dodatnih pitanja vezano za Carnajeva, stoji u izvješću u kojemu se navodu da su obavještajne službe i pravosudni organi mogli spriječiti bombaški napad.

U to vrijeme, američka je policija smatrala da Carnaev predstavlja daleko veću prijetnju za Rusiju nego za SAD.

Novo izvješće glavnog ispektora FBI-a otkriva da su tek nakon kobnog napada prije godinu dana Rusi pružili FBI-ju dodatne obavještajne informacije. Naime, ruske vlasti prisluškivale su telefonski razgovor između Carnajeva i njegove majke o islamskom džihadu.

Tamerlan Carnajev, koji je ubijen u pokušaju bijega od policije, i njegov brat Džohar jedini su osumnjičenici za napad, a američko ministarstvo pravosuđa u siječnju je poručilo da će tražiti smrtnu presudu za njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:56