AFERA U SUSJEDSTVU

Je li Milorad Dodik Sergeju Lavrovu poklonio ikonu koja je ukradena u Ukrajini?

Nagađa se da su je u RS donijeli srpski plaćenici ili dragovoljci koji se u Lugansku i Donjecku bore na strani proruskih separatista
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
 Elvis Barukcic/AFP

Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini još će se dugo prepričavati, a repovi će se vući ne samo zato što su se bošnjački i hrvatski članovi kolektivnog Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, u znak prosvjeda odbili pojaviti na već zakazanom sastanku.

Naime, izbio je novi skandal s međunarodno-kulturno-religijskim implikacijama. Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, Putinovu je ministru prilikom njihova susreta darovao 300 godina staru pozlaćenu ikonu za koju se, zasad, javno ne zna kako je uopće dospjela u njegove ruke. Stara i vrijedna ikona je, čudnim putovima Gospodnjim, iz proruske pobunjeničke tvorevine Luganske ili Donjecke narodne republike stigla do Milorada Dodika koji ju je zatim poklonio Sergeju Lavrovu, a ovaj ju je u svom koferu odnio u Moskvu.

No, na poleđini stare ikone lijepo se uočava veliki crveni voštani žig Narodnog komesarijata za zaštitu spomenika kulture (Ukrnauka) iz Odese, koji je djelovao tijekom 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća, s oznakom Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, dakle iz vremena kad je ta danas neovisna država bila dio tada moćnog Sovjetskog Saveza.

Ukrajinci bijesni

Ukrajinski mediji skočili su na stražnje noge, a reagiralo je i ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu koje traži promptni odgovor i očitovanje državnih tijela BiH o tome kako se kulturno-umjetnička baština Ukrajine našla kod Milorada Dodika i s kojim ju je pravom on poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu, niti ne skrivajući da je do ikone vrlo vjerojatno, nagađaju ukrajinski mediji, došao nelegalno.

Naime, neki ukrajinski mediji navode da je ikona najvjerojatnije ukradena iz tamošnjeg muzeja, manastira ili hrama jer je očito riječ, kako kažu, o vrijednom radu. Neki pretpostavljaju da bi se moglo raditi o Svetom Nikoli. Iz Ukrajine su poručili da bi "nepružanje informacija o ikoni", prema njihovu mišljenju, "predstavljalo podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine", što je, kako napominju, već izazvalo smrt tisuća ukrajinskih građana.

Nagađa se da su je možda u BiH, odnosno srpski entitet RS donijeli srpski plaćenici ili dragovoljci koji se u Lugansku i Donjecku bore na strani proruskih separatista protiv legalnih ukrajinskih snaga. Jednom od njih, Gavrilu Steviću, upravo traje suđenje jer se prema zakonima BiH kažnjava pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu.

Bizaran spor

Prema noti ukrajinskog veleposlanstva, iz Sarajeva su poručili da će se tamošnje državno tužiteljstvo pozabaviti ovim slučajem, iako samu ikonu teško da će vratiti Ukrajincima. Osim ako to ne učine sam Sergej Lavrov ili ruska država gdje se, kako se čini, ikona već nalazi.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković očekuje da se država BiH uključi u rješavanje ovog bizarnog spora.

"Čim smo primili notu ukrajinskog veleposlanstva, poslali smo upit te proslijedili notu Predsjedništvu BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je upit, da ne kažem optužba, vrlo ozbiljan. Nanosi se golema šteta BiH kada se jedan visoki dužnosnik nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturno blago", rekla je ministrica Turković.

Sam Milorad Dodik nije se oglasio, kao ni ruska strana. Sarajevski mediji, pak, navode da će, ako se ustanovi da je kod Dodika završio "predmet koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine, a on ga je darovao, to biti novi međunarodni skandal BiH u režiji Dodika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:17