KIŠA RAKETA

Je li moćni obrambeni sustav kojeg je Izrael odbio dati Zelenskom zakazao? Pogledajte kako radi Čelična kupola

Jedna od ranjivosti koje se navode je da se njezina zaštita može potencijalno izigrati slanjem rojeva raketa

Čelična kupola

 /Twitter

Masovni napad s tisućama Hamasovih projektila na Izrael podsjetio je još jednom na to koliko je Željezna kupola, taj proturaketni štit izraelske proizvodnje koji se djelomično financira iz SAD-a, važan za sigurnost zemlje. Nakon prve informacije o 5000 raketa poslanih u prvim satima ranojutarnjeg napada pojavile su se spekulacije o tome je li Željezna kupola podbacila pa čak i to da se Izrael previše pouzdaje u taj sustav ili da je Kupola previše razvikana.

Međutim, i dalje stoji da je riječ o jednom od najučinkovitijih proturaketnih sustava na svijetu. Razloge za uspjeh palestinskih militanata analitičari u prvom redu traže u podbačaju izraelskih obavještajnih službi te dobrom naoružanju Hamasa.

Željezna kupola u funkciju je stavljena 2011. godine. Kada rakete polete prema Izraelu, proturaketni štit procjenjuje koje idu prema nenaseljenim područjima. Te se ignorira i pušta da dotaknu tlo jer neće prouzročiti nikakvu štetu. One koje lete prema naseljima presreće se i uništava u zraku.

Kupola tako već godinama funkcionira poput štita za cijele gradove, a dizajnirani su isti sustavi za zaštitu vojnih ciljeva na moru. Kupola štiti protiv raketa koje dolaze s udaljenosti od četiri do sedamdeset kilometara i presudna je za život u pograničnim dijelovima Izraela. Učinkovitost koju su spominjali izraelski izvori se prethodnih godina stavljala na između 75 i 90 posto. Navodno ih u Izraelu ima deset i nisu dovoljni da u potpunosti pokriju mali teritorij te zemlje.

Jedna od ranjivosti koje se navode je da se njezina zaštita može potencijalno izigrati slanjem rojeva raketa jer se na taj način može nadići njezine kapacitete za presretanje. Upravo je to bio temelj za spekulacije o tome kako je Kupola podbacila u subotu ujutro.

Druga slabost sustava je da je svako presretanje skupo dok rakete kojima se gađa Izrael mogu biti vrlo jeftine. Riječ je o 100 – 150.000 dolara po presretanju. Gustoća napada često se koristi baš kao i niska putanja raketa jer je tada sustavu teže protudjelovati.

Prije dvije godine govorkalo se da je Hamas pronašao elektronički način da zaglavi sustav. Navodno je izraelsko ratno zrakoplovstvo razorilo zgradu u kojoj je bio elektronički sustav koji može ometati sustav. Povremeno se spominjala i dovoljna količina municije protiv palestinskih raketa.

Važna je napomena vezano uz Željeznu kupolu da je ona dizajnirana u prvom redu za zaštitu od raketa proizvedenih u palestinskim "garažama", a ne krstarećih balističkih raketa.

Upravo su to spominjali vladajući u Ukrajini navodeći zašto toj zemlji ne treba izraelski sustav. Ukrajina je dobila za zaštitu američku proturaketni sustav Patriot. Ovog tjedna objavljeno da bi SAD mogao Poljskoj ponuditi Željeznu kupolu u zamjenu za poljsko slanje američkog sustava Patriot Ukrajini. To je objavljeno prije krvavog napada na Izrael, koji je po opsegu i broju žrtava bez presedana u proteklih nekoliko desetljeća.

Izrael ima sustave Davidova praćka i Strijela za suprotstavljanje projektilima dugog i srednjeg dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:55