HOĆE LI USPJETI?

Je li na pomolu rješenje blokade u Suezu? Stižu dva supersnažna remorkera...

U pomoć brodskoj grdosiji od 400 metara stižu dva supersnažna remorkera, nizozemski Alp Guard i talijanski Carlo Mango
 -/Satellite image Š2021 Maxar Technologies/AFP

U ponedjeljak ujutro u 4 sata dva moćna remorkera, jedan talijanski i jedan nizozemski, pokušat će iz pijeska Sueskog kanala izvući kontejnerski brod Ever Given, poznate brodarske kompanije "Evergreen", koji je prije nekoliko dana "nasjeo" na dno Sueskog kanala.

Brodska grdosija od 400 metara, nosivosti više od 20 tisuća kontejnera, težine veće od 200 tisuća tona, iz zasad nepoznatih razloga ostala je "treso" preko širine Sueskog kanala i prepriječila put ostalim brodovima koji moraju proći tom svjetskom pomorskom žilom kucavicom, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je brodovima na sidru, koji čekaju prolaz Sueskim kanalom javila Uprava Sueskog kanala, u pomoć stižu dva supersnažna remorkera, nizozemski Alp Guard i talijanski Carlo Mango. Kako se neslužbeno doznaje, Carlo Mango već je blizu Sueskog kanala, odnosno trenutačno se nalazi u Crvenome moru, s južne strane ulaza u Sueski kanal, dok se Alp Guard u Suezu očekuje oko pola noći.

Iako se još uvijek sa sigurnošću ne može reći zbog čega je došlo do ove velike havarije, nezabilježene u pomorskoj povijesti, problemi s brodom su vrlo vjerojatno započeli neposredno nakon ulaska u Sueski kanal, s južne strane, odnosno iz smjera Crvenoga mora, pokraj grada Sueza. Tad je došlo do gubitka kontrole broda, što se možebitno dovodi u vezu s problemima s upravljačkim uređajem, ali i zbog mogućeg udara jakog južnog vjetra koji je gurao brod prema lijevom koritu kanala, piše Slobodna Dalmacija.

U kanalu je očigledno došlo do zanošenja broda, koji je "šetao" od lijeve do desne strane obale kanala, da bi u jednom trenutku udario krmom o lijevu stranu, što je pramac broda okrenulo u desnu stranu, gdje je udario u drugu stranu obale i ostao poprijeko.

Hoće li ova dva moćna remorkera uspjeti odsukati Ever Given, vidjet ćemo u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:54