NESIGURNI OKO BREXITA

JE LI NA POMOLU VELIKI PREOKRET? U Britaniji se sve glasnije priča o drugom referendumu, Juncker: 'Uz članak 50, postoji i članak 49!'

 
Theresa May i Jean-Claude Juncker
 Yves Herman / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u srijedu Velikoj Britaniji da će joj Europska unija pružiti ruku ako odluči promijeniti svoju odluku o izlasku iz tog saveza.

"Britanska vlada je odlučila poći putem Brexita, no ako promijene tu odluku mi ćemo im ponovno pružiti ruku", istaknuo je Juncker u Europskom parlamentu tijekom govora o bugarskom predsjedanju EU-om.

"Britanci su istupili po članku 50., no postoji i članak 49. koji dozvoljava ponovni pristup, pa zbog toga možemo razumno razgovarati, a ne gurati drugu stranu u ponor", dodao je predsjednik Komisije.

Naglasio je kako je EU u utorak riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska ponovno dala šansu Britancima. Tusk je tada rekao da je EU otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji.

Brexit će sa svim negativnim posljedicama postati stvarnost u ožujku iduće godine "osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje", rekao je predsjednik Vijeća.

"Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas", poručio je u utorak.

Juncker je u srijedu ustvrdio kako je odluka Londona da izađe iz europskog saveza "katastrofa i poraz koji moramo priznati", te da su "uzroci za takvu odluku iznimno duboki".

"Kao što je rekla premijerka Theresa May, Britanci se nisu osjećali dobro u EU-u i stoga krivnja pada na mnoge", rekao je šef Komisije.

Takvi komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.

Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum, piše dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54