MINUTA OKO SVIJETA

Je li NATO u ratu s Rusijom? Američki general sve je definirao 2022., a Kremlj sad polako sprema izlaznu strategiju

Moskva će u Ukrajini pokušati osvojiti što je više moguće prije pregovora

Kremlj, ilustracija

 Aliaksei Skreidzeleu/Alamy/A/Aliaksei Skreidzeleu/alamy/a

Kad je Rusija krenula u otvorenu agresiju na Ukrajinu tadašnji zapovjednik Združenog stožera američke vojske Mark Milley je postavio aksiomatska načela kojima SAD i NATO pristupaju tom ratu.

1. "Izbjeći kinetički sukob američke vojske i NATO s Rusijom."

2. "Zadržati rat unutar geografskih granica Ukrajine."

3. "Ojačati i održati jedinstvo NATO."

4. "Osnažiti Ukrajinu i dati joj sredstva za borbu."

Do dana se sve članice našeg obrambenog Saveza pridržavaju tog sukoba, valja reći da je i Moskva na toj liniji. Kad je riječ o kinetičkom sukobu. Bilo je nekih slučajeva pada dijelova ruskih projektila u Rumunjsku kad su agresori gađali dunavske luke, ali to je ubrzo prestalo. Na retoričkoj razini situacija je supstancijalno drukčija. Čim je počeo trajni dotok oružja i sve druge pomoći sa Zapada u Kremlju su počeli pričati da je NATO sudionik sukoba na strani Ukrajine.

Dobro je taj izričaj sjeo u ruskoj javnosti koja je, treba ponavljati, velikom većinom sklona ratu protiv Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva se aktivno uključila u državu propagandu pa je rat ubrzo proglasila "svetim" jer se vodi protiv moralno izopačenog Zapada čiji pogubni utjecaj prijeti naškoditi ruskom društvu koje je i dalje ispravno, tradicionalno, zna se gdje je mjesto ženi - u kući - a svi moraju dijeliti ideje obitelji kako je vidi crkva.

Moskva je takvom retorikom uspjela opravdati realne neuspjehe u agresiji na Ukrajinu, a kako je sukob ušao u treću godinu i sve je očitije da mu se u dogledno vrijeme, nakon američkih izbora, bliži kraj, potrebno je kreirati izlaznu strategiju koju će javnost prihvatiti i biti uvjerena u ispravnost svih odluka vodstva. "Odnosi Rusije i NATO pali su na razinu direktnog sukoba", rekao je prije nekoliko dana Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Gradacija je to koja otvara prostor odluci kremaljskog cara da u nekom trenutku pristane na pregovore i prekine sukob kako ne bi došlo do nuklearnog rata jer direktni sukob NATO i Rusije neminovno vodi to sukoba sudnjeg dana. Prije toga će Moskva pokušati osvojiti što je više moguće, Donbas cijeli po mogućnosti, o Krimu se više ni ne razgovara.

Ukrajina će se naći pred teškim odlukama koje mogu imati radikalne posljedice na unutarnjem planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:59