REPORT GOJKA DRLJAČE

Je li optimizam neutemeljen? Omikron se u Južnoj Africi možda samo ‘maskirao‘ kao bezazlen

Teorija kako je omikron manje opasan jer se počeo širiti u kasnijoj fazi pandemije i dalje je samo teorija koja poziva na oprez

Omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa, ilustracija

 Justin Tallis/AFP

Sve je više teza kako je teorija o relativnoj benignosti omikron varijante korona virusa preuranjena. Iako je više liječnika i znanstvenika već izašlo s mišljenjem kako bi nova, zaraznija, ali bezopasnija varijanta SARS-CoV-2 virusa, koja se velikom brzinom prvo počela širiti u Južnoj Africi, mogla biti prilika za sretni završetak pandemije tako što će velik broj ljudi steći prirodni imunitet bez teških posljedica, ostaje vrlo upitno je li takav optimizam utemeljen.

Jedna od teza zašto još treba biti oprezan prema omikronu jest mogućnost da je njegova relativna bezazlenost u odnosu na ranije varijante 'maskirana' iskustvima iz južnoafričke provincije Gauteng. Ta provincija ima mladu populaciju, koja je i inače otpornija na infekciju SARS-CoV-2 virusom, ali i vrlo visok udio osoba koje su ranije inficirane te su tako stekle prirodni imunitet, koji se do sada pokazao najboljom zaštitom od reinfekcija te posljedično novog razvoja težih oblika bolesti.

Novo istraživanje u Gautengu o seroprevalenciji otkrilo je kako je čak 72 posto populacije ranije imalo covid-19 infekciju, što je iznenađujuće visok postotak. Kada se u toj provinciji počela širiti delta varijanta, tada je seroprevalencija iznosila oko 20 posto te je po ovoj logici razumljivo kako je delta varijanta morala imati puno višu stopu hospitalizacija i smrti.

No, teorija kako je omikron manje opasan jer se počeo širiti u kasnijoj fazi pandemije i dalje je samo teorija koja poziva na oprez. Činjenica jest da omikron lakše probija zaštitu stečenu cijepljenjem te da uzrokuje više reinfekcija kod prirodno stečenog imuniteta, ali je kod prirodnog imuniteta taj udio reinfekcija ipak i dalje na relativno niskim razinama.

image

Cijepljenje protiv covida-19 u Južnoj Africi

Emmanuel Croset/AFP

Ako se kod omikrona bilježi oko četiri puta više reinfekcija nakon ranije infekcije, to je opet svega oko 2 do 3 posto mogućnosti nove bolesti.

Sumnja u vjerodostojnost podataka

Inače, Južna Afrika jedna je od zemalja za čije podatke o broju slučajeva i smrti od covida više eksperata sumnja da su vjerodostojni. Naime, u Južnoj Africi testovima je potvrđeno 3,2 milijuna slučajeva te je prebrojano oko 90.000 smrti uz dijagnozu covid-19. No, ta zemlja ima tzv. 'višak smrti' u odnosu na povijesni prosjek od 275.000 ljudi.

I u razvijenijim zemljama otvara se pitanje stvarnog broja smrti od covid-19 bolesti. Američki Centar za kontrolu bolesti procijenio je do rujna 146,6 milijuna infekcija i 921.000 smrti kao posljedicu covida-19, a službene statistike utvrdile su oko 50 milijuna infekcija i 799.000 smrti.

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je Agencija za zdravstvenu sigurnost procijenila kako imaju oko 200.000 slučajeva omikron infekcija u jednom danu, iako je službeni podatak na taj dan iznosio 59.610 slučajeva, od kojih je oko 37.000 pripisan omikronu.

Neki, pak, smatraju da je čak i 200.000 preniska procjena, kao, primjerice, Carl Pearsen, istraživač specijaliziran za matematičko modeliranje u Londonskoj školi higijene i tropske medicine. Ako su procjene o tako strelovitom širenju omikrona u Britaniji točne, to znači da će kapaciteti dnevnog testiranja biti nedostatni. Slučajevi najbrže rastu u Londonu, gdje su se udvostručili u prošlom tjednu. Trenutačno u najvećem britanskom gradu slučajevi rastu po stopi od 10 posto dnevno.

Takva eksplozivna brzina širenja omikrona ukazuje na to da ćemo, ako ništa drugo, relativno brzo doznati koliko je doista opasan u zapadnim zemljama.

Prema podacima južnoafričkog osiguravatelja Discovery Health rizik hospitalizacije 29 posto je niži nego u ranijim valovima pandemije. Ako je taj podatak točan, uz visoku prevalenciju u Gautengu, onda je još uvijek veliko pitanje kakve posljedice može imati širenje omikrona u Europi.

Brif:

Troje eksperata HNB-a objavilo je rad "Inflacija i percepcija inflacije u Hrvatskoj" u kojem upozoravaju kako percipirana inflacija u RH sada iznosi 24 posto, što je puno više 3,8 posto od službeno zabilježene inflacije od 3,8 posto. To je toliko šokantna razlika da su stručnjaci HNB-a indirektno provjeravali podatke Državnog zavoda za statistiku te su zaključili da su pouzdani. Iz njihovog rada nejasno je jesu li fizički otišli pogledati cijene u, primjerice, trgovine koje prodaju građevinske materijale ili su koristili 'alternativne izvore'.

Američki Demokrati postavili su u Kongresu novi limit zaduživanja države na 2,5 tisuća milijardi dolara. Amerika ponovo prolazi igrokaz u kojem se izbjegava da zemlja dođe u situaciju da više ne može plaćati svoje obveze.

Ivica Todorić dobio je parnicu u sporu Sberbankom. Prema presudi Kulmerovi dvori ostat će u vlasništvu Todorićeve djece. Todorić im je darovao dvore u 2015. godini, a Sberbanka nije uspjela dokazati da je to učinio kako bi izbjegao ovrhu. Banka će morati podmiriti vrlo visoke troškove sudskog postupka.

Preporuke dnevnog štiva:

Iz pera Roberta Reicha: Zašto niti jedan predsjednik (Obama, Trump, Biden) neće zatvoriti poreznu rupu od 180 milijardi dolara nego taj novac ostaje direktorima private equity fondova?

Eurostat: Hrvatska ima pete najviše "okolišne" poreze u EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:45