KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU

JE LI OVO GLAVNI RAZLOG TOTALNE IZOLACIJE NAJBOGATIJE DRŽAVE SVIJETA? Otkriveno koliko je Katar platio džihadistima za oslobađanje otetih prinčeva

Doha i katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani
 Hamad I Mohammed/File Photo / Thomas White / Stringer / Reuters

Diplomatska i politička blokada Katara od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta brzo je prerasla u jednu od glavnih svjetskih vijesti. Naime, prekidanje diplomatskih donosa, zatvaranje granica i potencijalno zatvaranje zračnog prostora svih susjednih zemalja za Qatar Airways (poglavito Bahreina) stavilo je ovu malu, ali hiper-bogatu pustinjsku državu u nezavidan položaj.

Najsiromašnijem dijelu stanovništva, u pravilu imigrantima koji su došli u potrazi za poslom, prijeti nestašica hrane koja se praktički sva uvozi, onemogućeno im je kupovanje jeftinijih namirnica i potrepština u S. Arabiji, državnoj aviokompaniji prijeti prizemljenje, a iza ugla čeka i moguća inflacija. Da ne govorimo da je u opasnosti čak i održavanje SP-a u nogometu 2022. u koji je Katar već uložio milijarde dolara (nešto u stadione, više u prateću infrastrukturu i nešto sitno za potplaćivanje FIFA-inih službenika).

Kao razlog za izolaciju državna agencija Saudijske Arabije SPA navela je "pomaganje teroristima", među kojima su posebno izdvojili terorističke skupine al-Qa'idu i Islamsku državu te organizaciju Muslimansko bratstvo. Mnogi će ovakav razlog nazvati krajnje ciničnim imajući na umu milijarde dolara koje je S. Arabija proteklih desetljeća upumpala u religiozne škole diljem svijeta, u kojima se nerijetko propagirao radikalni pogled na islam čime se stvorilo plodno tlo za nicanje budućih fanatika i terorista.

No, londonski list Financial Times u jučer objavljenom tekstu špekulira o direktnijem razlogu za blokadu Katara. Posljednja i ključnu razmiricu u katarsko-arapskim odnosima, tvrdi FT, treba tražiti u milijardu dolara teškoj otkupnini koju su Katarci platili za oslobađanje 26 članova vladajuće obitelji koje su 2015. u južnom Iraku zarobila grupa od stotinjak džihadista tijekom lova sa sokolima.

Do studenog prošle godine nije se znalo jesu li mnogobrojni prinčevi uopće živi, ali tada su posredstvom Irana počeli pregovori sa zapovjednicima šarolikog društva džihadističkih grupa koje su, kako se otkrilo, svoje zatočenike držali u Siriji. Prema pisanju FT-a, pozamašna suma je naposljetku plaćena "zapovjednicima militantnih skupina i državnim službenicima u regiji".

Saudijsku Arabiju, koja je primarna ekonomska i oružana sila na polutoku (nedavno su potpisali ugovor kojim će od SAD-a kupiti novog naoružanja u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara) ova je otkupnina razbjesnila na više razina. Prvo, velik novac završio je u rukama džihadističkih skupina izvan njihove kontrole koje u pravilu pozivaju na rušenje aktualne kraljevske obitelji, zatim je dobar dio završio u rukama šiitskih milicija, a jedan je dio potencijalno završio u rukama iranskih sigurnosnih službenika. A sunitski Saudijci se već dugo i oštro sukobljavaju za prevlast na Bliskom Istoku sa šiitskim Iranom.

Budući da su susjedne države na poluotoku Katarcima već neko vrijeme zamjerale na blažem odnosu prema Iranu i podršci Muslimanskom bratstvu, vijest o enormnoj otkupnini sigurno nije dobro sjela. Kako je neimenovani izvor rekao za Financial Times - ovo je bila kap koja je prelila čašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:59