VELIKI BRAT VAS GLEDA

JE LI OVO KRAJ PRIVATNOSTI NA INTERNETU? Novi zakon dozvolit će da svi vaši osobni podaci s interneta završe u rukama američkih agencija

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 25: An activist in a Guy Fawkes protests in front of the television tower (Fernsehturm) during a demonstration against the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) on February 25, 2012 in Berlin, Germany. ACTA is a proposed treaty attempting to establish an international governing body with legal standards intended to protect intellectual property and prevent the production and sale of counterfeit goods. The German government has delayed a decision on the agreement, citing concerns by the Justice Ministry, and according to news reports is waiting for approval by the European Parliament prior to signing the multinational treaty. (Photo by Adam Berry/Getty Images)
 Adam Berry / Getty Images / 2012 Getty Images

U utorak je Senat SAD-a velikom većinom glasao za kontroverzni prijedlog zakona o cyber sigurnosti (CISA) koji će dozvoliti vlastima bez ikakve provjere skupljaju osjetljive osobne podatke korisnika na internetu, piše Guardian.

Senatori su glasali sa 74 glasa za i 21 protiv, a među rijetkim oponentima bio je i Bernie Sanders, najozbiljniji konkurent Hillary Clinton u lovu na demokratsku nominaciju za predsjednika. Republikanski kandidati nisu se udostojali pojaviti, uključujući Randa Paula koji se nastoji prikazati kao šampion u borbi za privatnost i slobodu od prisluškivanja. Prijedlog sada ide na glasanje u Kongres, gdje se očekuje da će proći bez puno protivljenja.

Ukratko, CISA će ozakoniti opće raširenu praksu da korporacije, koje na internetu uzimaju vaše privatne podatke te znaju vašu povijest pretraživanja i preferencija, dijele te podatke s plejadom vladinih agencija. U tu svrhu će CISA stvoriti program unutar Ministarstva domovinske sigurnosti preko kojeg će korporacije dijeliti podatke s vladinim agencijama. U zamjenu za sudjelovanje, te će korporacije biti izuzete od Zakona o slobodi informacija i provjere da li su ovlašteni dijeliti određene podatke. Jednom kad dobije podatke, Ministarstvo će ih razdijeliti po vladinim agencijama, kako kome treba.

Protiv ovog prijedloga svoj glas digli su profesori prava s uglednih sveučilišta diljem SAD-a (specijalizirani za privatnost i tehnologiju), te su poslali otvoreno pismo Senatu u kojem tvrde da će ovaj prijedlog potpuno poništiti Zakon o slobodi informacija. Protiv CISA-e ustali su i tehnološki gigant Apple te poznati američki zviždač Edward Snowden. Microsoft, Google i neki drugi giganti tehnološke industrije nisu se izjasnili.

"CISA će dozvoliti "dobrovoljno" dijeljenje osobnih informacija građana s vladinim agencijama, dozvoljavajući tajnu i ad hoc povredu privatnosti građana" - rekli su profesori u svojem pismu. Zakon je s druge strane, oduševio Američku udrugu bakara i Udrugu telekomunikacijskih industrija koji su pozdravili glasanje u Senatu tvrdnjom da će sada mogu poboljšati vlastitu cyber-sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:03