OŽIVJELA DEBATA

Je li papa Ivan Pavao II prebrzo proglašen svetim: ‘Taj je čovjek uništio kredibilitet Crkve‘

Utjecajne američke novine National Catholic Reporter pozvale su biskupe da "potisnu kult" pokojnog pape
Prosvjednik u Varšavi nosi znak sa slikom pape Ivana Pavla II. i riječima ”Znao sam”. Prosvjed je izbio nakon što je na televiziji TVN 24 emitirana emisija o kardinalu Stanisławu Dziwiszu, savjetniku Ivana Pavla II. koji je navodno imao saznanja Theodoreu McCarricku i Marcialu Macielu
 Artur Widak/NurPhoto/AFP

Papa Ivan Pavao II tijekom svog je 27-godišnjeg pontifikata kanonizirao toliko ljudi da su mnogi Vatikan tada zvali "tvornicom svetaca". No, Reuters piše da je na njegovu ostavštinu nedavno pala sjena te da se neki katolici pitaju je li kanonizacija koja se dogodila 2014. godine, svega devet godina nakon njegove smrti, možda bila ishitrena.

Vatikan je prošlog tjedna objavio vlastiti izvještaj o bivšem kardinalu Theodoreu McCarricku, svojedobnoj zvijezdi Katoličke crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je prošle godine iz svećenstva izbačen nakon što ga je interna istraga proglasila krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i odraslih osoba te zloupotrebu moći.

Izvještaj je pokazao da je Ivan Pavao II McCarricka 2000. godine promovirao na mjesto nadbiskupa Washington D.C.-a unatoč tome što su ga pratile glasine o seksualnim prekršajima. Ivan Pavao II vjerovao je McCarricku kada mu je ovaj rekao da je nevin, a ignorirao je savjete viših dužnosnika Crkve koji su mu govorili da McCarricka ne bi trebalo promovirati.

Spomenuti je izvještaj ponovno oživio debatu koja se vodila uoči kanonizacije Ivana Pavla II. - Sveci su ljudi, a svece se, zbog njihove čovječnosti, može zavarati, napisao je biograf George Weigel.

Čelnik Poljske biskupske konferencije rekao je da je McCarrick "cinično zavarao" Ivana Pavla II, ali s njim se nisu složili svi Poljaci. Netko je u Varšavi na znak u Aveniji Ivana Pavla II zalijepio naljepnicu kako bi na znaku pisalo "Žrtve Ivana Pavla II".

Utjecajne američke novine National Catholic Reporter pozvale su biskupe da "potisnu kult" pokojnog pape. Prema pisanju tih novina, Ivan Pavao II zadržao bi status sveca, međutim škole i crkve ne bi nosile njegovo ime te da bi se svako štovanje njegova lika i djela odvijalo u privatnosti.

- Vrijeme je za razračunavanje koje će mnogima teško pasti. Taj je čovjek... potkopavao globalno svjedočanstvo Crkve, uništio kredibilitet nje kao institucije te je ignoriranjem svjedočanstava žrtava zlostavljanja biskupima bio potpuno neprihvatljiv primjer, stajalo je u uredničkom komentaru novina.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je za Reuters da nema komentara.

Izvještaj o McCarricku kaže da je Ivan Pavao II američkom kardinalu povjerovao zbog svog iskustva u Poljskoj, gdje su komunisti lažnim optužbama o zlostavljanju nastojali naštetiti Crkvi. Pristaše Ivana Pavla II istim su ga argumentima branili od tvrdnji da je ignorirao Marciala Maciela, svećenika koji je osnovao fundamentalistički red Kristovih legionara te najzloglasnijeg seksualnog zlostavljača u povijesti Crkve.

- Problemi vezani za postupanje Ivana Pavla II prema McCarricku dokazuju da je pogrešno upustiti se u brzu kanonizaciju, rekao je svećenik Tom Reese, viši analitičar u neovisnoj novinskog agenciji RNS (Religion News Service). - Protiv sam kanonizacije papa jer su to često politička pitanja, a ne pitanja svetosti. Sveci trebaju biti uzori koje se treba imitirati. Kako se možete ugledati u papu ako i sam niste papa?

Papa Ivan Pavao II proglasio je gotovo 500 svetaca. U prethodnih 600 godina kanonizirano ih je bilo tek 300.

Ivan Pavao II odredio je da kanonski postupak (kauza) može početi svega pet godina nakon smrti osobe, a dopustio je korištenje ubrzanog postupka. Prije njegove intervencije, kanonski je postupak mogao početi tek nakon što je prošlo 50 godina od smrti osobe.

Papa Benedikt XVI dopustio je da kauza Ivana Pavla II počne svega nekoliko tjedana nakon njegove smrti.

Katolička publicistkinja Dawn Eden Goldstein napisala je na Twitteru da izvještaj o McCarricku nije promijenio njezino mišljenje o Ivanu Pavlu II već da je samo promijenio način na koji mu se moli. - Sada molim ovako - dragi sveti Ivane Pavle II, ti si to pokidao. Ti i popravi, napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:39