USPOREDITE SLIKE

Je li Putin u Mariupolju koristio dvojnika? Za mnoge nema dileme, a dokaz nalaze u detalju koji se ne može sakriti

Tvrdnje o korištenju tjelesnih dvojnika ne mogu se potvrditi, ali korištenje ušiju u kontekstu jedinstvenog "ljudskog otiska" prakticira se desetljećima

Vladimir Putin u Mariupolju

 Handout/Afp

Vladimir Putin je ovog vikenda iznenada posjetio okupirana područja Ukrajine, pritom obnovivši mnoge tvrdnje da bi mogao koristiti tim dvojnika. Kritičari ukazuju na jedan dio njegova tijela kako bi dokazali svoje tvrdnje - uši.

Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, opkoljenog ukrajinskog grada koji je Putin posjetio, napisao je na Telegramu da je "Putin ili jedan od njegovih dvojnika" bio u noćnom posjetu okupiranoj regiji - a ne sam Putin. Iako zavjera može zvučati ludo, u njoj ima elemenata istine: politički mamci ponekad se koriste na međunarodnoj sceni - a ljudi se mogu identificirati prema određenim mjerama njihovih ušiju.

Podsjećamo, u intervjuu za Daily Mail, šef ukrajinske vojne obavještajne službe general-bojnik Kiril Budanov sugerirao je da ruski čelnik koristi tim dvojnika. Dvojnici su, rekao je Budanov, prije mijenjali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajena praksa.

"Znamo konkretno za tri dvojnika, ali ne znamo koliko ih je sveukupno", rekao je Budanov u intervjuu u listopadu. "Svi su bili na plastičnim operacijama kako bi mu što više nalikovali. Jedna od stvari koja ih odaje je njihova visina. To je vidljivo na videima i slikama. No, također i govor tijela i ušne resice - nešto što je jedinstveno za svaku osobu."

Korisnici na Twitteru obilato nagađaju da je Putinov dvojnik otišao u Ukrajinu, fokusirajući se i uspoređujući oblik njegovog uha te obješene resice s fotografijama iz 2006. i 2018. godine.

Iako se Budanovljeve tvrdnje o korištenju tjelesnih dvojnika ne mogu potvrditi, korištenje ušiju u kontekstu jedinstvenog "ljudskog otiska" prakticira se desetljećima. Od 1950-ih, forenzičari su koristili mjerenja ušiju za identifikaciju osumnjičenih, a u eri digitalnih algoritama, ugledni Wired je svojedobno izvijestio da bi softver koji ljude identificira po ušima mogao biti učinkovitiji identifikator od, primjerice, otisaka prstiju.

"Kako starite, vaše se uho ne mijenja - samo postaje veće, ali proporcije ostaju iste", rekao je za BBC Mark Nixon, stručnjak za računalni vid na Sveučilištu Southampton i vodeći istraživač u prepoznavanju uha

International Business Times 2018. nazvao je ideju da Putin koristi dvojnike "jednom od najobičnijih teorija zavjere" - ali skeptici nisu uvjereni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:50