IZOLIRANI VLADIMIR

Je li Putina pandemija gurnula u vrtlog paranoje? ‘Uvijek je bio ubojica, ali prije nije gubio kontrolu‘

Potpredsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata smatra kako Putin pati od neuroloških i psiholoških poremećaja

Putin tijekom susreta s guvernerkom Ruske središnje banke, tijekom razgovora s Emmanuelom Macronom, u razgovoru s Olafom Scholzom te tijekom sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom

 Afp

Kakvo je mentalno zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina te je li na njega utjecala globalna histerija uzrokovana pandemijom koronavirusa?

Pitaju se to svjetski čelnici koji sumnjaju da je širenje zaraze imalo utjecaja na Putinovo ponašanje. Ruski je predsjednik dosad bio poznat kao vrlo smirena, hladna i racionalna osoba, no to se, čini se, drastično promijenilo.

Senator Floride i bivši predsjednički kandidat Republikanaca Marco Rubio jedan je od prvih koji je postavio pitanje mentalnog zdravlja Putina.

- Volio bih da mogu podijeliti više informacija s vama, ali za sada mogu reći da je prilično očito kako se s Putinom događa nešto loše - napisao je Rubio na Twitteru, a prenosi Telegraph.

'Uvijek je bio ubojica'

- Uvijek je bio ubojica. No, čini se kako su njegovi problemi uznapredovali. Pogrešno je misliti da bi Putin jednako reagirao danas i prije pet godina - dodao je.

Rubio je potpredsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata i smatra kako Putin pati od neuroloških i psiholoških poremećaja.

Vjeruje kako je uzrok tomu što se godinama Putin suzdržavao od iskazivanja bilo kakvih osjećaja, a sada je naročito zanimljivo što pokazuje ljutnju. Po njemu, to je gubitak kontrole nad osjećajima te impulzivna reakcija, što za njega nije nimalo karakteristično, a dodaje i kako SAD nisu imale ovakve odnose s Putinom još od 2008. godine.

Iako se Bijela Kuća nije jasno izjasnila na pitanje o Putinovom mentalnom zdravlju, glasnogovornica Jen Psaki diplomatski je dala do znanja kako ipak propituju i mogućnost ludila ruskog predsjednika.

- Očito je da je bio prilično izoliran tijekom pandemije. No, reći ću vam, s čisto retoričke razine, njegovi postupci i opravdanja za njih nas poprilično zabrinjavaju - kazala je novinarima.

Izolacija

Putin je u rujnu završio u izolaciji nakon što su potvrđeni pozitivni nalazi na covid kod više članova njihovog kabineta. Nedugo potom kamere su zabilježile kako kašlje tijekom televizijskog obraćanja javnosti. No, on je čitavo to vrijeme oštro demantirao da je obolio.

- Ne brinite se, sa mnom je sve u redu. Testiraju me gotovo svaki dan, ne samo na koronavirus nego i na razne druge bolesti. Sve je dobro - rekao je.

Bivši savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, HR McMaster, rekao je kako on nije bio "racionalan sugovornik". Bio je opsjednut s idejom kontrole u svojoj zemlji.

- Mislim da sada shvaća koliki je to rizik. Ruska vojska ne izgleda jako dobro. Ne izgledaju tako moćni i ovo bi moglo oslabiti njegove težnje da ostane na vlasti - dodao je rekavši kako je Putin živio u "balonu od sapunice", okružen istomišljenicima koji su mu govorili ono što je htio čuti.

'Zapravo je vrlo ranjiv'

- Totalitarni lideri mogu nas se dojmiti kao vrlo snažni, ali često su vrlo ranjivi. Koliko god demokracije mogu izgledati ružno, one su zapravo mnogo otpornije, i to možete vidjeti na primjeru Ukrajine. Nadam se da će njihov primjer inspirirati čitav svijet - rekao je.

John Sipher, upravljao je operacijama američke obavještajne službe CIA u Rusiji. Rekao je kako je iznenađen Putinovim govorom.

- On je bivši časnik KGB-a. Mislio sam da je bolje informiran. Ne znam odakle mu ideja da bi Ukrajina mogla napasti Rusiju - kaže.

Neki Putinovu paranoju vide i u činjenici da sastanke sa stranim državnicima u posljednje vrijeme održava za golemim stolom, kako bi bio barem desetak metara razmaknut od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:45