NOVA STUDIJA

JE LI RAZAPET S RUKAMA IZNAD GLAVE? 'Torinsko platno otkriva da je Isus umro u još većim mukama'

 Wikipedija

Stoljećima Crkva opisuje kako je Isus Krist razapet na križu s rukama raširenima vodoravno na križu. Novo otkriće znanstvenika pobija tu teoriju ističući da je prava istina puno okrutnija.

Navodno su Isusu ruke bile pribijene iznad glave. Međunarodna skupina znanstvenika proučavala je Torinsko platno te došla do zaključka da ono sugerira da je žrtva zamotana u platno visila na križu u obliku ipsilona Y.

Jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija, koja predstavlja komad lanenog platna na kojemu se prepoznaje obris muškog tijela, predstavlja pokrov u koji je, kako se vjeruje, bio zamotan Isus nakon smrti na križu.

Prema najnovijem znanstvenom istraživanju, laneno platno pokazuje da se krv slijevala uzduž ruke, kao i druge ozljede na tijelu.

Kako bi saznali odgovaraju li krvave mrlje na lijevoj ruci otjecanju krvi razapete osobe, stručnjaci su proveli istraživanje.

Matteo Borini iz Liverpoola drži da je Torinsko platno, bilo da je biblijsko ili srednjovjekovno, vrlo zanimljivo djelo umjetnosti i ljudske geijalnosti.

Znanstvenik sa Sveučilišta Pavia u Italiji zauzeo je različite poze raspeća te si je nanio doniranu krv na mjesta gdje je pribijen čavao kroz dlan.

Zajedno su dvojica znanstvenika zaključila da krvave oznake odgovaraju raspeću, ali smo ako je osoba rapeta na križ u Y poziciji umjesto T položaju, prema kršćanskoj umjetnosti.

- Riječ je o položaju koji stvara veliku bol te otežava disanje, tvrdi Borini.

Vjeruje se da bi osoba razapeta u Y položaju vjerojatno umrla od gušenja.

Objasnio je da je slična pozicija korištenja u srednjovjekovnoj mučenju.

Ako je platno doista srednjovjekovana krivotvorina, kako sugeriraju neke studije, bila bi to interpretacija suvremenih metoda mučenja, prije nego zlostavljanja u biblijskim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:16