NARUŠEN ‘UGLED‘

Je li ruska armija zapravo ‘tigar od papira‘: ‘Podbacili su na svim razinama, pogotovo zračne snage‘

Ni nakon deset dana otvorenog sukoba Rusija nije uspjela postići zračnu nadmoć iznad Ukrajine

Uništena ruska vojna vozila u Ukrajini

 ARIS MESSINIS/AFP

Bez obzira na ishod ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, većina analitičara slaže se kako je najvažnija lekcija koja se iz dosadašnjih sukoba može izvući da je ruska vojska, zapravo, papirnati tigar. Konvoj ruskih vozila istočno od Kijeva potpuno je zaglavio zbog logističkih problema, a pojedini stručnjaci ističu kako prvih desetak ili više kilometara tog konvoja više uopće ne sudjeluju u sukobu.

"Invazija ne ide prema planu", piše vojni analitičar Stavros Atlamazoglou za sigurnosni portal 19fortyfive. "Preblago je reći da su se predsjednik Vladimir Putin i njegovi najbliži saveznici značajno preračunali. Ne samo da ukrajinska vojska pruža znatno žešći i profesionalniji otpor nego što su oni - i ostatak svijeta - očekivali nego su i ruske snage podbacile na gotovo svim razinama."

image

Uništena ruska vojna vozila u Ukrajini

ARIS MESSINIS/AFP

Turski dronovi

Ni nakon deset dana otvorenog sukoba Rusija nije uspjela postići zračnu nadmoć iznad Ukrajine. Ukrajinske snage i dalje raspolažu lovačkim i napadačkim avionima te turskim dronovima Bayraktar, kojima učinkovito udaraju na opskrbne linije ruskih brigada.

Ruski je ratni plan, vrlo vjerojatno, računao da će cijela vojna operacija biti gotova za tri do četiri dana, a nije se računalo da će ukrajinske snage pružiti učinkoviti otpor, a kamoli da će precizno gađati ključne logističke elemente invazije - vozila sa zalihama hrane i goriva te vozila vojne inženjerije.

Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi kako su u deset dana ratovanja oborili 44 ruska lovačka, napadačka i transportna zrakoplova te jednak broj vojnih helikoptera. Samo u subotu ukrajinska je vojska uspješno oborila osam ruskih vojnih letjelica.

Prema ukrajinskim brojkama, uništeno je i 269 tenkova, 105 komada artiljerije, 945 oklopnih vozila, 50 višecijevnih raketnih bacača, dva brza vojna broda, 409 transportnih vozila, 60 cisterni, 18 protuzračnih sustava te četiri bespilotne letjelice. Iako su službene brojke podložne napuhavanju, neovisni izvještaji s terena, kao i analiza snimaka uništenih vozila i letjelica, ukazuju da je ruska vojska izgubila stotine, moguće i više od tisuću oružanih sustava.

Slabo zaštićena opskrbna vozila na začelju ruskih kolona počela su se ovih dana štititi na najprimitivniji mogući način - njihove posade počele su sjeći drveće i postavljati trupce svojih kamiona kao štit protiv malokalibarskog oružja.

Uništena vozila

Bivši dužnosnik američkog Ministarstva obrane Trent Telenko u subotu je objavio procjenu kako je ruski konvoj tenkova i oklopnih vozila dug 64 kilometra istočno od Kijeva trenutačno potpuno beskoristan, te ga je nazvao "najvećim logorom vojnih zarobljenika na svijetu, koje Ukrajinci ne moraju ni hraniti".

Konvoj je zaustavio niz faktora, od sporadičnih ukrajinskih napada do logističkih problema, od kojih je vjerojatno najveći što su krenuli u napad sa zalihama za tri dana. Nakon što su Ukrajinci zaustavili vozila na početku konvoja, nastao je prometni čep koji će se vjerojatno morati probijati tjednima ili mjesecima. Teren uz cestu je pun blata i neprohodan za opskrbna vozila, kojima se oklopnjaci moraju sklanjati s puta kako bi došla do vozila na čelu kolone koja su ostala bez goriva. Mnogima se vjerojatno ispraznio i akumulator, zbog korištenja radija, hladnoće i manjka goriva. "Ne kažem da Rusija neće svladati Ukrajinu, samo kažem da prvih 50 kilometara tog 64 kilometra dugog konvoja sigurno neće sudjelovati u tome."

image

Uništena ruska vojna vozila u Ukrajini

ARIS MESSINIS/AFP

Odsutni zrakoplovi

Britanski neovisni think-tank RUSI proučio je iznenađujuću slabost ruskih zračnih snaga u sukobu u Ukrajini i procijenio je kako je vrlo malo vjerojatno da Moskva štedi svoje zračne snage, boji se gubitaka ili ih čuva u rezervi, što su sve aktualne teorije zašto ih se ne vidi češće na nebu. Rusko ratno zrakoplovstvo, tvrdi analitičar Justin Bronk, čini se da je nesposobno voditi opsežne i sveobuhvatne zračne operacije u kojima istovremeno sudjeluju deseci ili stotine zrakoplova.

Dok NATO-ove snage imaju bogato iskustvo u velikim zračnim udarima, ruske snage u Siriji uvijek su djelovale tek u parovima ili kvartetima, praksa koja se većim dijelom nastavlja i u Ukrajini.

Osim logističkih faktora, Bronk vjeruje da je moguće da se radi o manjku kompetentnih pilota - ruski piloti imaju tek polovicu sati leta svake godine u usporedbi s njihovim kolegama iz NATO-a - ali i ozbiljnim propustima u obuci pilota. Dok, primjerice, američki piloti ekstenzivno vježbaju gađanje mete unutar zadanog vremena u nepovoljnim vremenskim uvjetima, pod neprijateljskom paljbom i u sklopu velike zračne operacije, ruski piloti uglavnom provode sterilne vježbe navigacije u optimalnim uvjetima.

Scenarij po kojem Rusija čuva svoje zrakoplove i drži ih u rezervi kako bi odvratila sudjelovanje NATO-a prolazi samo na papiru, dok se ne uzme u obzir da aktualna demonstracija njihove slabosti potkopava njihovu vrijednost u strategiji odvraćanja.

Ruska se vojska, navodno druga najmoćnija na svijetu, u Ukrajini pokazala nesposobnom voditi složenu i opsežnu združenu operaciju koja bi kombinirala kopnene i zračne snage u konvencionalnom ratovanju. Ta će činjenica, čak i ako veći dio Ukrajine padne, trajno umanjiti globalni i regionalni utjecaj Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 21:54