BITI ILI NE BITI

Je li rusku obranu nemoguće slomiti? ‘Nešto slično imali su i Nijemci, znamo kako je završilo‘

Nijemci su u Normandiji imali oko tisuću vojnika na jedan km, a trenutno Rusi na bojištu imaju oko 700 vojnika na jedan km

Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice M777 u oblasti Zaporižje

 Gian Marco Benedetto/Afp/Pro/Gian Marco Benedetto/afp/pro

Otkad je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, 24. veljače 2022. godine, mnogi analitičari nalaze analogiju s ratovima iz prošlosti, od Napoleonovskih, do Prvog i Drugog svjetskog rata te pogotovo korejskog i afganistanskog. Mnogi povjesničari i vojni analitičari, pogotovo aktualnu ukrajinsku kontraofenzivu uspoređuju sa stanjem na zapadnom frontu Prvog svjetskog rata, kada su se vodile iscrpljuje pozicione borbe, praktički bez ikakvog napredovanja, ali s puno žrtava.

No, eksperti RAND Corporation, američke nekomercijalne istraživačke organizacije, Raphael S. Cohen i Gian Gentile, smatraju da trenutna pozicija na ukrajinsko-ruskom frontu, dugom gotovo tisuću kilometara (zapadni front u Prvom svjetskom ratu bio je tada dug više od 700 km), više podsjeća i ima sličnosti s bitkom u Normandiji u srpnju 1944., nakon savezničkog iskrcavanja, nego s rovovskim borbama Prvog svjetskog rata na zapadnom frontu. Pobornici "velikoratovske" analogije podsjećaju da su Rusi "načičkali" fortifikacijske utvrde, "posijali" ogroman broj minskih polja te izgradili stotine kilometara protutenkovskih "ježeva" pa je, po njima, teško, ako ne i nemoguće, slomiti takvu obranu.

No, prema Cohenu i Gentileu, ova situacija ipak više podsjeća na ratnu atmosferu Drugog svjetskog rata. Naime, oni navode kako je saveznicima, nakon iskrcavanja na plaže Normandije, trebalo dulje od šest tjedana, gotovo 50-ak dana, da naprave prodor tek od nekih 30-ak km od obale prema gradiću Saint Lou. Tek je, negdje 26.-27. srpnja (podsjetimo operacija iskrcavanja je počela 6. lipnja 1944. godine) američki general J. L. Collins "osjetio da njemačka obrana popušta". Nakon dva dana stalnih avionskih napada, na malom dijelu njemačke obrane sjevernozapadno od Saint Loa, general Collins naredio je juriš svom pješaštvu, koje je vrlo brzo prodiralo, a Nijemci su popustili i počeli se povlačiti. Podsjetimo da je Collins bio jedan od rijetkih američkih generala koji je dobio i Sovjetski ratni orden - Suvorova drugog reda.

Dakle, kada su na tom, relativno malom, dijelu fronta, konačno uspjeli probiti njemačke položaje, više nije bilo zaustavljanja, saveznici su išli naprijed, a Nijemci su se počeli povlačiti i više nisu uspijevali uspostaviti čvrste obrambene linije.

- Obrana Nijemaca u Normandiji bila je vrlo jaka, ali je ipak pretrpjela poraz, unatoč vrlo dobro izgrađenoj i gustoj obrambenoj liniji, bunkerima, protutenkovskim ogradama, minskim poljima, rovovima. Doduše, američki analitičari ne tvrde da će se Ukrajinci u sljedećih nekoliko tjedana "ostvariti svoju Normandiju", ali analogija s tom bitkom je argument u korist "strpljivosti i upornosti".

Prije skoro 80 godina vojska SAD-a suočila se s gotovo istim problemima kao i sada ukrajinska vojska, ali američke snage su napredovale polako, svakodnevno iscrpljujući njemačku obranu, da bi na kraju to polučilo efekt, kažu Cohen i Gentile. Oni napominju da su Nijemci u Normandiji imali oko tisuću vojnika na jedan km, a trenutno Rusi na bojištu imaju oko 700 vojnika na jedan km. No, ukrajinski protunapad se zahuktava i smatra se da će se u drugog polovici kolovoza "odlučiti" kuda i kamo ide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:42