BOSANSKI RAŠOMON

Je li Sebija Izetbegović falsificirala svoj doktorat? Afera bi mogla koštati i njezina supruga Bakira

Stručnost i zvanje Sebije Izetbegović dovedeni su u pitanje, a skandal bi mogao koštati i njezina supruga
 Samir Jordamovic/Anadolu Agency via AFP

Susjednu BiH već danima trese ozbiljna "afera doktorat" u kojoj je u glavnoj ulozi Sebija Izetbegović, supruga jednog od najmoćnijih tamošnjih političara i šefa SDA Bakira Izetbegovića, ujedno direktorica tamošnje najvažnije zdravstvene ustanove - Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na nogama je cijela tamošnja javnost, politička se scena uzdrmala, a bilo je i otvorenih prijetnji smrću novinarima koji su otkrili aferu. Policija je uhitila čovjeka koji je prijetio novinaru Senadu Hadžifejzoviću, koji kaže da "strahuje za život i obitelj" te kako mu Bakir i Sebija Izetbegović preko svojih medija crtaju metu na čelu. Naime, upitni su stručnost i zvanje dr. Sebije Izetbegović, odnosno vrlo je zagonetan način na koji je "ostvarila", odnosno nije ostvarila, svoj doktorat, koji joj je omogućio napredovanje u karijeri, bez obzora na to što je supruga prvog Bošnjaka BiH.

Na djelu je pravi rašomon, očito teža politička intriga koja ima dublju pozadinu (moguće obračun s Bakirom Izetbegovićem u priči iz koje se baš nije lako izvući), jedna zamumuljena priča kojoj se ne nazire rješenje (svaka zainteresirana strana tumačit će je kako njoj odgovara), a kako se čini, mogla bi imati i velike političke implikacije za Bakira Izetbegovića (barem određene probleme na političkoj sceni), jer oporba i mediji izvan kontrole SDA ne ispuštaju aferu iz ruku, ali, opet, zna se kako se na ovim našim balkanskim prostorima rješavaju skandali u koje su upleteni politički moćnici, pa i neki tamošnji mediji već nagađaju da će se za koji dan sve smiriti i izgladiti.

Poznati hrvatski liječnik i ginekolog dr. Asim Kurjak vjerojatno nije ni slutio kakvu će lavinu pokrenuti kada je nedavno na poznatoj sarajevskoj Face TV kazao kako on "nije bio mentor Sebiji Izetbegović" niti je ona magistrirala kod njega, a on ne zna kako je i gdje ona polagala ispite, jer kod njega nije.

U sarajevskom Avazu javio se i Muradif Pajt, koji tvrdi da je Sebija zapravo od njegove bivše supruge, dr. Aide Cviko, koja je bila u Zagrebu na postdiplomskom studiju u isto vrijeme kada i Sebija Izetbegović - "ukrala magisterij". Pajt tvrdi da nije pohađala predavanja te da je uskoro otišla u Tursku ponijevši magisterij njegove supruge. Kada je tražio da joj ga vrati, ona je to učinila, ali, kaže, bez prvih nekoliko stranica na kojima piše ime mentora i članova komisije.

- Ne tvrdim da ja prepisala ili plagirala magisterij moje supruge, nego da je ukrala rad. Ne zna što je s tim radila i zašto je izvadila stranice - kaže Pajt. Potom se javila i poznata zagrebačka liječnica Sanja Kupešić, nekada profesorica na postdiplomskom studiju, a sada zaposlena u bolnici u El Pasu u Teksasu, koja također potvrđuje da Izetbegović nije bila polaznica postdiplomskog studija u Zagrebu, kako tvrdi.

- Ne sjećam se da je Izetbegović bila registrirana polaznica nastave niti je polagala ispite kod mene - kaže Kupešić za Avaz. Činjenica je da je Sebija Izetbegović došla na specijalizaciju u Zagreb negdje u ljeto 1992., kada je već počeo rat u BiH. U Zagrebu je živjela, kaže Pajt, s Aidom Cviko.

- U to vrijeme u Zagrebu su bila dva postdiplomska studija iz ultrazvučne dijagnostike, na engleskom i hrvatskom (Sebija tvrdi da je pohađala na engleskom) i oba studija sam vodio ja te kategorički tvrdim da ga Izetbegović nije ni upisala ni završila - kaže Kurjak za Face TV.

No, Sebija Izetbegović tvrdi da je bila u Zagrebu, ali je zbog političke situacije (valjda početak bošnjačko-hrvatskih sukoba) otišla u Tursku, a u almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu iz 2016. godine stoji da je 2000. doktorirala "pod mentorskom palicom dr. Kurjaka", što je on, kako smo vidjeli, opovrgnuo te kazao kako joj i nije mogao biti mentor jer se on bavio patološkom trudnoćom, liječenjem nerođene djece i ultrazvučnom dijagnostikom, a ona je doktorirala - laparoskopiju - enteroskopiju, koja, kaže Kurjak, nije njegova tema.

Ona pak tvrdi da je bio njezin mentor i da za to ima 300 svjedoka. Kako piše Avaz, u biografiji Sebije Izetbegović stoji da je specijalizirala ginekologiju i akušerstvo, mada tu također ima različitih "tumačenja", a ona sada tvrdi da "ni jedan dan specijalizacije nije odradila u Zagrebu", pa se Slobodna Bosna pita što je ona radila tada u Zagrebu.

Možda se dio odgovora krije u molbi koju je Sebija Izetbegović uputila Vijeću za naučnoistraživački i postdiplomski studij Medicinskog fakulteta u Sarajevu, piše Slobodna Bosna. Molba je napisana 19. kolovoza 1994. godine, u njenom zaglavlju stoji da je pisana u Sarajevu, premda je u to vrijeme, prema svim poznatim činjenicama, podnositeljica molbe bila u Turskoj, kamo se odselila nakon odlaska iz Zagreba, piše Slobodna Bosna.

Ali 5. lipnja 1996. Dekanat Medicinskog fakulteta u Sarajevu izdaje uvjerenje da je "položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz osnova medicinskih istraživanja - eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu". Uvjerenje je potpisao dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Nedžad Mulabegović, kasnije istaknuti politički i društveni aktivist blizak SDA, piše Slobodna Bosna.

Dr. Kurjak nije joj mogao biti mentor

Izetbegović tvrdi da je bila u Zagrebu, ali je zbog političke situacije otišla u Tursku, a u almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu iz 2016. godine stoji da je 2000. doktorirala "pod mentorskom palicom dr. Asima Kurjaka", što je on opovrgnuo te kazao kako joj i nije mogao biti mentor jer se on bavio patološkom trudnoćom, a ona je doktorirala laparaskopiju i enteroskopiju, koja, kaže Kurjak, "nije moja tema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2022 00:13