MRTVA TRKA

Je li slovenski premijer Janša pred padom? Njegov protukandidat u anketama ima ozbiljan broj glasova

Smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata

Slovenski premijer Janez Janša

 Damir Krajač/Cropix

Aktualni slovenski premijer Janez Janša i novi premijerski kandidat Robert Golob u mrtvoj su utrci dva tjedna prije parlamentarnih izbora, pokazuju ankete.

Prema anketi koju je za više medijskih kuća provela i u ponedjeljak objavila agencija Mediana, najviše glasova birača (19,8 posto) dobio bi Pokret sloboda koji je prije izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko poduzeće.

Odmah za njima slijedi Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše sa 18,6 posto glasova.

Na trećem su mjestu socijaldemokrati (SD) sa 7,9 posto glasova, zatim Ljevica (L) s 5,8 posto, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 5,5 posto i Lista Marjana Šareca (LMŠ) sa 4,6 posto.

Ostale stranke za sada su ispod potrebnog praga od četiri posto za ulazak u parlament.

Slovenski birači 24. travnja na parlamentarnim izborima biraju 90 članova Državnog zbora, a za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista.

Smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Predsjednik države Borut Pahor kojemu ove godine istječe drugi predsjednički mandat najavio je da će poslije izbora mandat za sastav nove vlade dati onome stranačkom čelniku koji mu donese potpise 46 zastupnika, te ga tako uvjeriti da ima potrebnu većinu u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:59