SUDBONOSNA VEČER

JE LI TO BIO TRENUTAK KADA JE TRUMP ODLUČIO POSTATI PREDSJEDNIK? Ugodna večera, Springsteenovi hitovi, ruganje Obame i komičara Meyersa...

Donald Trump i Melania dolaze na Večer dopisnika Bijele kuće 2011. godine
 Jim Bourg / REUTERS

Za vrijeme jedne tople proljetne večeri u travnju 2011. godine, Donald Trump donio je važnu odluku. Odlučio je kandidirati se za predsjednika SAD-a. Tako su barem tijekom godina tvrdili mnogi mediji uključujući The New York Times, New Yorker i The National Review. Novinarka Amy B. Wang rekapitulirala je za Washington Post genezu ove teorije.

Trump je te večeri u travnju 2011. prisustvovao Večeri dopisnika Bijele kuće kao gost The Washington Posta.

Međutim on te večeri nije bio samo još jedna poznata osoba na popisu uzvanika ovog glamuroznog događaja.

Trump je tada bio jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Baracka Obame te je predvodio pokret koji je tražio da Bijela kuća objavi Obamin rodni list. Ni tih dana, kada je prvenstveno bio poznat zbog svoje reality emisije 'Celebrity Apprentice', Trump nije krio da razmišlja o kandidaturi za američkog predsjednika.

Sve te činjenice učinile su Trumpa lakom metom za šale.

'Nitko nije sretniji, nitko nije ponosniji od Donalda što je ova cijela priča s rodnim listom riješena', rekao je Obama nakon što je u halu gdje se večera održavala ušao uz taktove Springsteenovog hita 'Born in the USA'.'Sada se može ponovno usredotočiti na stvari koje su stvarno bitne. Jesmo li lažirali slijetanje na Mjesec? Što se stvarno dogodilo u Roswellu? Gdje su Biggie i Tupac?'

Međutim, domaćin večere komičar Seth Meyers otišao je korak dalje.

'Donald Trump neko vrijeme govori da će se kandidirati kao Republikanac - što je začuđujuće, budući da sam pretpostavio da će se kandidirati iz šale', rekao je Meyers.

'Donald Trump vlasnik je izbora za Miss SAD-a što je odlično za Republikance jer će pojednostaviti potragu za potpredsjednikom.'

(Premotajte video na 0:58 za Trumpovu reakciju)

Vjeruje se da su upravo te šale koje su Obama i Meyers zbijali na Trumpov račun bile presudne, a snimka Trumpa kako utučen prima udarce s pozornice obišla je svijet.

New York Times je prošlog ožujka napisao da je ta večer galvanizirala Trumpove želje za uzdizanjem u političkom svijetu. The National Review u srpnju je objavio članak o tome kako je ta večer dala život Trumpovoj kampanji, a New Yorkerov novinar Adam Gopnik u rujnu 2015. godine napisao je da sramota kojoj Trump bio izvrgnut nagnala tadašnju reality zvijezdu i poduzetnika da se osveti.

Premda dosadašnji Trumpovi medijski istupi sugeriraju da je iznimno tašt te da svaki udarac na svoj ego shvaća osobno, novinarka Washington Posta Roxanne Roberts srušila je teoriju da je Trump te konkretne večeri odlučio kandidirati se za predsjednika.

Trump je o kandidaturi za predsjednika pričao još tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća te da su ga prije Večeri dopisnika na televizijskoj postaji Comedy Central toliko izvrijeđali da Obamine i Meyersove šale pored njih izgledaju praktički pitomo.

I sam Trump je opovrgnuo teorije da je te večeri donio tako važnu odluku. 'Postoji cijeli niz razloga zašto sam se kandidirao i to nije jedan od njih', rekao joj je Trump.

Prilikom pojavljivanja u talk showu svoga kolege Jimmyja Fallona, Seth Meyers se s domaćin prepirao oko toga tko je od njih dvojice kriv za Trumpovu pobjedu. Fallon je naime u rujnu prošle godine ugostio Trumpa te je rukom promrsio kosu. Voditelj je poslije gostovanja kritiziran jer prema mišljenju mnogih bio preblag. 'Bilo je problema poslije toga, sjećam se', rekao je Meyers. 'Ljudi su govorili da je zbog tebe pobijedio. Uvrijedilo me to jer sam ja razlog za njegovu pobjedu.'

'Zadirkivao sam ga 2011. godine. Te se večeri odlučio kandidirati. Dirnuo sam u osinje gnijezdo', rekao je Meyers. 'Hoću da se to zabilježi.'

Ovogodišnja Večera dopisnika Bijele kuće međutim neće biti ni približno uzbudljiva budući da je američki predsjednik rekao da neće prisustvovati. Ta je odluka interpretirana kao još jedan čavao na lijesu neprijateljskog odnosa između Trumpa i medija koji je započeo gotovo istog trena kada je ušao u Bijelu kuću.

'Bilo bi naivno očekivati da svi možemo tih nekoliko sati biti u istoj prostoriji', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders. Trump je rekao da će večer provesti smišljajući načine kako poboljšati situaciju u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:16