PREKINUTA OPSKRBA

Je li Zapad ovim ‘poklonom‘ konačno slomio Ruse? Zelenski: ‘Sada vam milijuni marširaju na Herson!‘

Herson je izuzetno važan - to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar

Raketa lansirana iz sustava Himars i most u Oblasti Herson koji gađaju Ukrajinci

 Profimedia, Screenshot: Youtube/

Prije nekoliko tjedana Rusi su najavili "operativnu pauzu" u Donbasu. Ovakve su pauze poprilično normalne pri ratovanju visokog intenziteta - kako zbog štete koja se nanosi na infrastrukturu, logistiku i ljudstvo tako i zbog činjenice da je potrebno obnoviti vojne zalihe.

Vojske naprosto moraju uzeti pauzu da se pregrupiraju i "osvježe", no da je baš običaj da se to najavljuje na sva zvona i nije. Čini se da mora postojati još koji razlog zašto se ruska vojska aktivnost naglo smanjila, piše Telegraph.

Artiljerijska vatra je značajno opala, a ofenziva je puno manje. To se, doduše, kompenziralo bacanjem nekoliko projektila na veće gradove, valjda samo da se podsjeti na vojno prisustvo.

I dok su Rusi usredotočeni na pregrupiranje u Donbasu, Ukrajinci su počeli napadati mete na fronti Herson, na jugu. Ukrajinci su Rusiji zapravo uzeli više teritorija na jugu nego što su im Rusi uzeli u Donbasu.

To je razlog zašto je ruska vojna aktivnost opala - Rusi se igraju sustizanja, pokušavaju požuriti svoja sredstva i vojsku za obranu Hersona na jugu.

image

Raketiranje Hersona na dan kad je pogođen i most Antonovski

/Twitter

Herson je strateški vrlo važan - to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar.

Ukrajincima je to i put do Krima, odakle bi trebali pritisnuti Ruse ako ih žele istjerati iz cijele zemlje. Ako se Rusi osjete ugroženima na Krimu, povući će tamo i jedinice iz Donbasa.

Nadalje, tijekom ove ruske "operativne pauze", Ukrajinci su konačno počeli koristiti poklone sa Zapada, primarno u vidu topničkih sustava većeg dometa kojima napadaju ciljeve na jugu. Misli se, naravno, na sustave Himars.

Ukrajinci se poigravaju s ruskim glavama: ‘Do rujna smo u Hersonu!‘

Zadnjih petanest dana, Ukrajinci su gađali zapovjedne i kontrolne položaje u perimetru do 70 kilometara od svojih položaja. Mete uključuju zapovjedništvo, komunikacijska mjesta, radare protuzračne obrane itd.

Njihovo uništavanje dislocira vojnu silu. Ovakav domet znači da - općenito govoreći - gađaju stožere brigada i divizija, a ne stožere satnija i bojni.

Ratna logika glasi - vrednije stvari radi zaštite drže se što dalje od prve crte bojišta. Topništvo većeg dometa remeti tu logiku.

Drugo, Ukrajinci su udarili i na odlagališta ruske opskbre. Sudeći po snimkama požara koje smo vidjeli na društvenim mrežama, Ukrajinci su gađali deponije na razini brigade, divizije i korpusa, dakle pretežno gorivo i streljivo.

To ima jedan vrlo jednostavan učinak: Rusi sada moraju transportirati sve te zalihe punih 100 kilometara, umjesto 30 kilometara, kako bi zalihama opskrbili prve crte bojišnice.

Rusi, koji se oslanjaju na topnički način ratovanja, a topništvo je izuzetno logistički intenzivno, vjerojatno u ovom trenutku nisu u stanju isporučiti dovoljno zaliha do prve crte fronte kako bi proveli daljnje ofenzive. Najvjerojatnije se mogu samo braniti na hersonskoj fronti.

image

Rupe na mostu Antonovski koji Ukrajinci nastoje onesposobiti za prijevoz ruske logistike

Stringer/Afp

Ukrajinci su počeli udarati i po mostovima rijeke Dnjepar. Drugim riječima, to su mostovi koji Ruse s prve crte povezuju s pozadinom njihovih snaga.

Postoje samo dva takva mosta, još uvijek nisu uništena ali su razrovani kraterima koji otežavaju prolaz teške logistike i premještanje tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Način slamanja neprijateljske vojne sile valjda je oduvijek bio manje-više isti, s neznatnim varijacijama; prvo se udari na komandu i kontrolu, zatim na sveopću logistiku, a onda imate svo vrijeme svijeta da se "zabavljate" s umom neprijatelja.

Na tragu posljednjeg, ukrajinska vlada je u nedjelju objavila da će biti u Hersonu do rujna. Zelenski je već ranije govorio o milijunskoj vojsci koja maršira na Herson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:13