ULTRADESNIČAR

Jean-Marie Le Pen odustaje od regionalnih izbora

 AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS

PARIZ - Jean-Marie Le Pen, osnivač krajnje desnog Nacionalnog fronta (FN), u ponedjeljak je izjavio da se neće kandidirati na regionalnim izborima krajem godine, pokušavajući umanjiti štetu nastalu nakon javne svađe sa svojom kćerkom i stranačkom čelnicom Marine Le Pen.

Na pitanje Le Figaroa o mogućoj kandidaturi u jugoistočnoj regiji Provence-Alpes-Cote d'Azur, odgovorio je da se neće kandidirati iako misli da je "najbolji kandidat" te da bi najbolja zamjena bila njegova unuka Marion Merachal Le Pen.

"Ako se moram žrtvovati zbog budućnosti pokreta, ja neću biti taj koji bi mu nanio štetu", kazao je Le Pen koji je počasni predsjednik stranke i koji će zadržati svoje mjesto u Europskom parlamentu.

Jean-Marie Le Pen je prošli tjedan za nacističke plinske komore izjavio da su bile tek "detalj" u ratu, što je nagnalo njegovu kćerku, čelnicu FN-a od 2011., da zatraži da se u petak na izvršnom tijelu stranke raspravi njegova uloga u FN-u.

Marine Le Pen, koja pokušava stranku učiniti prihvatljivom i umjerenim glasačima, pokušava svog oca, koji je već bio osuđivan zbog poticanja mržnje, nagovoriti da se potpuno povuče iz politike. Zamjenik predsjednice FN-a Florian Philippot, koji je prošli tjedan čak natuknuo da bi 86-godišnji Le Pen mogao biti izbačen iz stranke, današnju je njegovu odluku nazvao "mudrom".

Marion Merachal Le Pen više je povezana od Marine Le Pen sa društveno konzervativnijom stranom stranke koja uglavnom prevladava na jugu zemlje. I dok Marine nije 2013. javno kritizirala zakon o istospolnim brakovima, Marion je bila odlučno protiv toga.

Ankete javnog mišljenja pokazuju da će Marine Le Pen najvjerojatnije u drugi krug predsjedničkih izbora 2017., ali neće pobijediti. Kako će izaći na kraj sa svojim ocem uvelike će utjecati na uspjeh stranke 2017., ocjenjuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:40