ŽIVOT U 'KALIFATU'

JEDAN DAN U PAKLU Djeca su brojala uz pomoć kalašnjikova i mačeta, a robinje su imale raspored za silovanje: 'Donijeli su jednu drugu vrstu strave...'

 
 Reuters, Profimedia

Dva kata ispod sjedišta bivšeg Ravnateljstva iračke vojno-obavještajne službe, na kraju hodnika prekrivenog crvenim tepihom, nalazi se muzej hladne, kalkulirane i odlučne strave, piše CNN. Ne radi se o slavlju najcrnjeg poglavlja recentne povijesti Iraka već o upozorenju na učinkovitost islamskih militanata tzv. Islamske države (IS) koji su u Iraku i Siriji sanjali i djelomično dosanjali kalifat.

Čovjeku bude zlo od same pomisli da su na područjima koja su kontrolirali uništavali svaki trag neislamske kulture te dizali u zrak pradavne zgrade i arheološka nalazišta stara više tisuća godina.

Zapanjujuća brutalnost IS-a, "upravljanje divljaštvom" ako ćemo njihovim jezikom, pedantno je katalogizirana i objavljivana na internetu kako bi se osigurala apsolutna vjernost u regijama koje su teroristi kontrolirali i fascinirao ostatak svijeta.

IS je na svom vrhuncu kontrolirao područje veličine Velike Britanije, a u njoj je živjelo do 12 milijuna ljudi. Unatoč tome, muzejski eksponati koji svjedoče o svakodnevici u kalifatu uznemiruju još više od toga.

Displaced people from the minority Yazidi sect, fleeing violence from forces loyal to the Islamic State in Sinjar town, walk towards the Syrian border, on the outskirts of Sinjar mountain, near the Syrian border town of Elierbeh of Al-Hasakah Governorate August 10, 2014. REUTERS/Rodi Said/File Photo - S1AETKFIHAAA
REUTERS

Brojanje uz kalašnjikov

Udžbenici za niže razrede osnovne škole djecu su učili brojati uz pomoć kalašnjikova, zrakoplova, pištolja i mačeva. Trigonometrija se objašnjavala u kontekstu snajperista koji pokušava izračunati udaljenost mete. Indoktrinacija djece svakom je godinom sezala dublje i dublje.

CNN-ov novinar Mohammed Tawfeeq u članku koji je nastao nakon obilaska muzeja piše da ga je to podsjetilo na djetinjstvo u Iraku pod Sadamom Huseinom. "Svaki dan škole započinjali smo pokličem, 'Živio Sadam!', a podučavani smo da je on uvijek u pravu, da spašava arapski svijet i da su naši udžbenici u službi slavlja Sadama i njegove stranke.

Poput IS-a, Husein je bio opsjednut time da djeca poštuju pravila koja je postavio. U tom su smislu IS i Sadam slični. U krajnjoj liniji, mnogi vođe IS-a bili su lojalni Sadamu. "Donijeli su Iraku drugu vrstu strave i još je prebolno da bih je se prisjetio", rekao je Tawfeeq.

Kalifat je kovao svoj novac, izrađivao vlastite registracijske oznake. Pripremali su se za tiskanje i izdavanje putovnica. Istina, kako nitko na svijetu nije priznao Islamsku državu, građani IS-a s njima ne bi mogli nigdje putovati, ali one pokazuju da su ozbiljno pretendirali na to da postanu prava država.

Islamic State of Iraq and the Levant fighters shown in propaganda photos released by the militants., Image: 256580552, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Handout / Alamy / Alamy / Profimedia
Ilustracija / Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

Seksualni džihad

Eksponat "Seksualni džihad" uključuje kopiju rasporeda po kojem su se mladi muški volonteri ravnali kada su htjeli seks sa ženom - ili robinjom ili predanom ženom koja je svoje tijelo htjela dati kalifatu.

Izložene eksponate prikupili su djelatnici iračke obavještajne zajednice iz Bagdada kako bi bolje razumjeli IS i proučili psihe njihovih članova. Muzej je privatan.

IS je svoje vojnike regrutirao putem interneta i društvenih mreža. Mnogi među njima bili su mladi muslimani i muslimanke koji su žudjeli za razumijevanjem i prihvaćanjem u zemljama u kojima su živjeli i osjećali se kao stranci. Mlade je muškarce na Bliski istok privukla mješavina religije, novca i nasilja.

Dosjei stranih boraca IS-a pokazali su da su ti "vojnici kalifata" imali tek osnovno znanje o islamu. No, fotografije i videi koji se mogu vidjeti u muzeju pokazuju da su imali slobodu činiti gnjusne zločine u ime religije.

Obavještajci kažu da je IS zarađivao tako što je krijumčario naftu i arheološko blago. Također, zarađivali su od poljoprivrede i poreza. Zarada od poljoprivrede, međutim, ne bi bila moguća da obradiva zemljišta nisu zaplijenili šijitima, Jazidima i svima ostalima koji se nisu uklapali u njihov pogled na svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38