TURISTIČKA POLICIJA

Jedan je grad odlučio strože s turistima: Pišanje u more - 5500 kuna, kazne i za roštiljanje na plaži

Svatko tko bude obavljao malu nuždu u moru ili na plaži bit će kažnjen s oko 750 eura, a tu je i dress code za hodanje gradom...

ilustrativna fotografija

 Art Directors & Trip/Alamy/Profimedia/Art Directors & Trip/Alamy/Profimedia

Dužnosnici Viga, grada u španjolskoj regiji Galicija, izvijestili su kako će svatko tko bude obavljao malu nuždu u moru ili na plaži biti kažnjen s oko 750 eura.

Gradsko vijeće takvo uriniranje okarakteriziralo je kao "manji prekršaj", tj. "kršenje higijenskih i sanitarnih propisa", a kako bi tom problemu napokon stalo na kraj, na plaže tijekom sezone planira postaviti javne zahode, prenosi Daily Mail. Zasad još nisu dostupni nikakvi detalji o tome kako će se ovo novo pravilo provoditi.

Vijeće također planira potaknuti Španjolce, ali i turiste, na zdrav život zabranom pušenja na određenim plažama - nadaju se kako će ovim potezom smanjiti i onečišćenje okoliša opušcima.

Vigo nije prvi grad u Španjolskoj koji je zabranio mokrenje u moru. San Pedro del Pinatar u Murciji isto je učinio još 2017. godine. Osim toga, tamošnje plaže zabranjuju prodaju hrane ili pića bez ispravne dozvole - u suprotnome može dobiti novčanu kaznu u visini do čak 3000 eura.

No stroža pravila mogla bi ići i puno dalje od kažnjavanja ljudi zbog mokrenja u moru. Španjolska je, naime, zaprijetila kaznama i svima koji budu neprikladno odjeveni na ulici napominjući kako su bikiniji prihvatljivi isključivo za plaže. Također je nepoželjno i da muškarci hodaju gradom gologa torza.

Iznimka je južni grad Cadiz, koji je nedavno ukinuo zabranu golotinje na određenim plažama, pa su nudisti dobrodošli u njihovim odmaralištima.

Veliki dio Španjolske kažnjavat će i osobe koje za sobom ostavljaju smeće ili donose plinske boce i roštilj na plaže. Zabranjeno je i korištenje sapuna te šampona, kao i pranje posuđa u moru.

Prema pravilima koja su stupila na snagu 18. lipnja ove godine, kaznit će se i oni koji ostavljajući ručnike pokušavaju rezervirati svoje mjesto na plaži.

Već ranije Majorca i Ibiza najavile su kako će turisti na all inclusive odmorima biti ograničeni na samo šest pića na dan - tri za ručak i tri za večeru. Prema novom zakonu, oni koji će htjeti više od tri alkoholna pića po obroku, morat će ih i nadoplatiti.

Osim toga, balearska vlada u siječnju je zabranila prodaju alkohola u trgovinama između 21.30 i 8 sati, kao i "happy hour" ponude na određenim mjestima na spomenutim otocima.

Španjolska očito više ne želi biti europska prijestolnica razuzdane zabave.

- Dosta je pijanog turizma u našem povijesnom gradu - poručuju iz Málage.

Regija Costa del Sol u svibnju je najavila kako će suzbiti skandalozne djevojačke i momačke zabave, a tamošnje vlasti također razmišljaju i o ugradnji monitora buke u turističke apartmane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2022 15:24