DIJELI POTREBITIMA

Jedan od najbogatijih ljudi svijeta donirao skoro 3 milijarde dolara, većina ide Billu Gatesu

Iako je Buffet donirao 48 posto svojih dionica Berkshire, i dalje posjeduje oko 15.2 posto Omahe, konglomerata iz Nebraske
Warren Buffet i Bill Gates
 Hong Chao Bj

Warren Buffet donirao je približno 2.9 milijardi dolara vrijednih dionica konglomerata Berkshire Hathaway Inc četirima obiteljskim organizacijama te zakladi Billa i Melinde Gates, što je posljednji, no ne i najveći doprinos u sklopu njegovog plana da razdijeli svoje bogatstvo.

U srijedu je Berkshire izjavio da se Buffetova 15. godišnja donacija sastojala od 15.97 milijuna dionica Berkshirea klase B.

Time se zbroj donacija dobrotvornim organizacijama popeo na više od 37.4 milijardi dolara otkad je Buffet, koji će 30. kolovoza napuniti 90 godina, počeo dijeliti svoje dionice 2006. godine.

Četiri petine donacija idu Gatesovoj zakladi. Ostatak ide fondaciji Susan Thompson Buffet, koja je nazvana po Buffetovoj pokojnoj supruzi, te u dobrotvorne organizacije koje vode njegova djeca Howard, Susan i Peter: zakladama Howard G. Buffet, fonaciji Sherwood i fondaciji NoVo.

Buffetova najveća donacija iznosila je 3.61 milijarde dolara u 2019. kad je cijena Berkshire dionica bila viša.

Iako je Buffet donirao 48 posto svojih dionica Berkshire, i dalje posjeduje oko 15.2 posto Omahe, konglomerata iz Nebraske i kontrolira gotovo trećinu glasačke moći kompanije.

Magazin Forbes objavio je u utorak da Buffet i dalje ima 71.4 milijarde dolara i sedmi je najbogatiji čovjek na svijetu.

Osnivač Amazona Jeff Bezos nalazi se na prvom mjestu sa 178.1 milijardom dolara, a suosnivač Microsofta Bill Gates je drugi.

Gates, dugogodišnji Buffetov prijatelj, okončao je svoje 16-godišnje prisustvo u upravljačkom odboru Berkshirea kako bi se fokusirao na svoju fondaciju.

Dionice Berkshirena značajno su pale 2019. i 2020., djelomično zato što Buffetu nisu bile privlačne velike akvizicije i financijske prilike za njegov 440 milijardi dolara težak fond tijekom pandemije koronavirusa.

Berkshire posjeduje više od 90 kompanija poput željeznica BNSF, auto osiguranja Geico i sladoleda Dairy Queen.

Također ima udjele u desecima drugih tvrtki, uključujući i 93 milijarde dolara vrijedne dionice Applea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 01:02