SVE JAČI BUNT

Jedan od najbogatijih Rusa istupio protiv rata, osnovan Antiratni komitet: ‘Postali smo Putinovi taoci!‘

Osim što na samom ratištu ruskoj vojsci ne ide kako su zamišljali, i u samoj se Rusiji širi nezadovoljstvo zbog rata

Antiratni prosvjed u Moskvi, 27.2.2022.

 Alexander Nemenov/AFP

Ruski demokratski i građanski oporbenjaci osnovali su Antiratni komitet Rusije kako bi iskazali svoje protivljenje Putinovoj invaziji na Ukrajinu dok se antiratno raspoloženje sve više širi Rusijom.

U Komitet su ušli bivši oligarh i sibirski uznik Mihail Hodorkovski, jedan od najvećih šahista u povijesti Gari Kasparov, jedan od vodećih ruskih neovisnih novinara Jevgenij Kiseljov, književnik Viktor Šenderovič, povjesničar Jurij Pivovarov, političari Dmitrij Gudkov i Vladimir Kara-Murza i mnogi drugi.

Velika ruska književnica Ljudmila Ulickaja, i u intervjuu Jutarnjem listu, rekla je da zbog poteza sadašnjeg rukovodstva iz Kremlja i napada na Ukrajinu osjeća - sram, bol i strah.

Internetsku peticiju protiv rata potpisalo je već gotovo milijun ljudi, a u mnogim gradovima Rusije svakodnevno se održavaju antiratni prosvjedi koje policija brutalno rastjeruje, a čak prema ruskim medijima, ovih je dana zbog toga privedeno više od šest tisuća ljudi, a mnogima su na "ekspresnim" suđenjima odrezane visoke novčane kazne ili višednevne zatvorske kazne "zbog narušavanja javnog reda i mira" i sudjelovanja u "neodobrenim prosvjednim akcijama".

Antiratni komitet pozvao je sve ruske domoljube da se "konsolidiraju u borbi protiv diktature Vladimira Putina bez obzira na političke, ideološke razlike i mimoilaženja te osobne simpatije ili antipatije".

U proglasu Antiratnog komiteta navodi se da treba raditi razliku između građana Rusije koji su postali taoci Putinove ratne avanture za koju ih on nije ni pitao i onih koji svjesno pomažu i podržavaju Putinov režim u bratoubilačkoj agresiji.

U Komitetu kažu kako generali koji su radili ratne planove te političko vodstvo Rusije koje je izazvalo rat moraju biti proglašeni ratnim zločincima te biti kažnjeni zbog avanture u koju su bacili Rusiju i ruski narod.

Osim što na samom ratištu ruskoj vojsci ne ide kako su zamišljali, i u samoj se Rusiji širi nezadovoljstvo zbog rata, ljudi stvaraju zalihe hrane i opsjedaju bankomate i bankovne šaltere, a i jedan od najbogatijih Rusa, bankar Mihail Fridman, istupio je protiv rata.

Podsjetimo da su, prema procjenama financijskih stručnjaka, već u prvih nekoliko dana rata ruski oligarsi pretrpjeli gubitak veći od 50 milijardi dolara, a svaki dan rata Rusiju košta oko dvije milijarde dolara, kako su izračunali u moskovskoj Novoj gazeti.

Naime, mnogi kažu kako u samoj Rusiji nema "oduševljenja" za rat, iako prorežimski mediji pumpaju ratnu i antiukrajinsku te antizapadnu atmosferu.

Analitičari Dmitrij Oreškin i Leonid Gozman i mnogi drugi otvoreno govore da Putin vodi Rusiju u katastrofu i izolaciju te pretvara Rusiju u "otpadnika Europe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:27