NURSULTAN NAZARBAJEV

JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH SVJETSKIH LIDERA POVLAČI SE S VLASTI Kazahstanski iznenada podnio ostavku nakon trideset godina na čelu države

 
Nursultan Nazarbajev
 Kazakh Presidential Press Service Handout / REUTERS

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u utorak je iznenada podnio ostavku tijekom svog obraćanja naciji, nakon trideset godina na vlasti, piše BBC.

"Odlučio sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika", rekao je Nazarbajev (78) u izravnom televizijskom obraćanju, dodajući da to "nije bila jednostavna odluka".

Nazarbajev je predsjednik od kazahstanskog stjecanja neovisnosti 1990. godine, nakon čega baš i nije imao neke konkurencije za najvišu poziciju u državi. Tijekom svoje vlasti koncentrirao se na ekonomske reforme u državi, dok je pozive na demokratizaciju političkog sustava uglavnom ignorirao.

Na funkciji predsjednika Kazahstana naslijedit će ga sadašnji predsjednik gornjeg doma parlamenta, Kassym-Jomart Tokayev. On bi trebao biti predsjednik države do kraja mandata.

Kazahstan je inače površinom deveta najveća država na svijetu i najveća među onima koji nemaju pristup moru. No, negostoljubiva stepa rijetko je naseljena (7 stanovnika na kilometru kvadratnom) te zemlja ukupno ima oko 18 milijuna ljudi. Gospodarski rast im se pak uglavnom bazira na izvozu nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:05