ČEKAJU BOLJA VREMENA

JEDAN OD NAJLJEPŠIH OTOKA SVIJETA DANAS JE OPUSTOŠEN 'Ovakve scene nismo vidjeli ni kobne 2004., nema nikoga, nema posla, a mi ovisimo o turizmu...'

 
Svjetski poznati Phi Phi nalazi se kraj otoka Phuketa
 Profimedia, Alamy

Najveći tajlandski otok Phuket nesumnjivo je jedna od najvažnijih turističkih regija te zemlje, ali i jedna od najposjećenijih mjesta na svijetu. Tijekom gotovo čitave godine otokom vladaju turističke gužve, veliki autobusi puni turista kruže njegovim ulicama, a svi idu prema znamenitim plažama, lukama i drugim turističkim atrakcijama.

Ili je to barem tako bilo. Uslijed globalne prijetnje od novog koronavirusa tajlandske su vlasti odlučile čitav otok staviti u karantenu.

Kako je za CNN ispričao vlasnik građevinske kompanije Kritchai Rojanapornsatit, koji na Phuketu živi veći dio života, prizore kojima sada svjedoči nije vidio desetljećima.

Policijski sat

- Na moru nema brzih brodova, ulice i plaže su prazne. Nikada to nisam vidio, čak ni nakon velikog tsunamija 2004. godine - rekao je on.

Rigorozne mjere zatvaranja čitavog otoka čine se opravdane. Sa 170 potvrđenih slučajeva koronavirusa na populaciji od oko 400 tisuća ljudi, Phuket predvodi među svih 77 tajlandskih provincija. Značajno je veća i smrtnost - u Bangkoku na sto tisuća stanovnika umire njih 21,9, a u Phuketu je taj broj 38,95.

Osim karantene, vlasti su odlučile uvesti i ekstenzivno testiranje stanovništva na Sars-CoV-2. Sama karantena podrazumijeva da je svih 17 otočnih pokrajina od ponedjeljka 13. travnja u apsolutnoj izolaciji koja će potrajati najmanje do 26. travnja ili "do smirivanja situacije".

- Osim zdravstvenih djelatnika i nužnog osoblja, mjere se odnose na sve druge - rekle su tajlandske vlasti.

Do najmanje 30. travnja zatvorena je i zračna luka, a još od 7. travnja svi stanovnici Phuketa moraju obavezno nositi zaštitne maske prilikom izlaska iz kuća. Hoteli su zatvoreni, a dosad je na snazi bio i policijski sat u periodu od 10 sati navečer pa sve do 4 ujutro.

- Procjenjujemo da je oko 80 posto hotela već zatvoreno ili u procesu pražnjenja od gostiju - rekao je za CNN Travel Bill Barnet, izvršni direktor tvrtke C9 Hotelworks. U Phuketu je registrirano više od osamdeset tisuća hotelskih kreveta.

Lokalno stanovništvo ovisi o turizmu no sada im ne preostaje ništa nego čekati bolja vremena.

- Ne vidim turiste, osim malobrojnih stranaca koji džogiraju plažama. Ceste su prazne. Sve je nekako mirno, osim što, naravno, nemam posla - zaključuje Chaankayhan Kongmuang, koji na Phuketu u uobičajenim okolnostima radi kao DJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:33