TSIPRASOV KRAJ

Jedan od najmlađih grčkih premijera ikad podnio ostavku na mjesto čelnika stranke nakon potopa na izborima

Došlo je vrijeme za početak novog ciklusa, rekao je Tsipras, dodavši da je reforma stranke nužna
 Spyros Bakalis/Afp

Alexis Tsipras odstupio je u četvrtak s čelnog mjesta ljevičarske stranke Syriza nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima: "Došlo je vrijeme za početak novog ciklusa", rekao je Tsipras u televizijskom obraćanju, dodavši da je reforma stranke nužna.

Predvođena Tsiprasom, Syriza je došla na vlast 2015., na vrhuncu duboke ekonomske krize u Grčkoj, jašući na valu bijesa protiv mjera štednje i spašavanja koji su podržavali Europska unija i Međunarodni monetarni fond. Syriza je izgubila od Nove demokracije premijera Kyriakosa Mitsotakisa 2019.

Na nedjeljnim je izborima Syriza osvojila samo 17,8 posto glasova, a Nova demokracija 40,5 posto. "Negativan rezultat može - i mora - postati početak ovog ciklusa", rekao je. Tsipras je rekao da se povlači kako bi otvorio put izborima za novog čelnika stranke, istaknuvši kako neće biti kandidat. "Ponosan sam na sve što se dogodilo", rekao je.

"Na ovom teškom putu bilo je kompromisa, teških odluka, ozljeda i iscrpljenosti, ali bilo je to putovanje koje je ostavilo trag u povijesti", dodao je.

Kada je izabran s 40 godina na premijersku dužnost, Tsipras, po obrazovanju inženjer i bivši član komunističke mladeži, bio je jedan od najmlađih grčkih premijera ikad. Iako je odmah poručio da mjere spašavanja i štednje uvode Grčku u humanitarnu katastrofu, nakon nekoliko mjeseci žestoke borbe s drugim zemljama eurozone, Tsipras je u lipnju 2015. bio prisiljen nametnuti kontrolu kapitala.

U srpnju je pobijedio na referendumu pozivajući Grke da odbiju ponuđeni paket pomoći EU-a, ali je kasnije napravio zaokret i potpisao stroži program mjesec dana kasnije. Otkako je treći i posljednji program spašavanja Grčke završio 2018., zemlja je ponovno dobila pristup tržištu, smanjila svoj rekordni dug i gospodarski će rast premašiti prosjek eurozone. Posljedično se smanjio bijes javnosti.

Nakon izbora bez parlamentarne većine u svibnju, na kojima je Syriza bila druga, politički analitičari su rekli kako Syriza nije shvatila da se birači odmiču od kriznih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 13:06