VOĐA KLANA

Jedan od najmoćnijih narkobosova svijeta skrivao se u džungli, a spavao je na ortopedskom madracu

Kolumbijske snage uhitile su trenutno najmoćnijeg krijumčara drogom od smrti zloglasnog Escobara
 Handout/AFP

Kolumbijske oružane snage uhitile su trenutno najmoćnijeg krijumčara drogom od smrti zloglasnog Pabla Escobara čiji nilski konji i dalje rade probleme ekološkom sustavu u toj zemlji.

Dairo Antonio Úsuga, poznat kao Otoniel, lider moćnog kartela Clan del Golfo, uhićen je u džungli. Vlasti su priopćile da su obavještajci predvođeni SAD-om i Britanijom osigurali dovoljno informacija zahvaljujući kojima je više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga zaskočilo Otoniela u džungli u pokrajini Antioquia i probilo osam prstenova osobnih čuvara koji su ga stalno pratili. Kodno ime akcije bilo je “operacija Oziris”. Poginuo je jedan policajac.

"Otoniel je bio najstrašniji krijumčar droga na svijetu, ubojica policije, vojnika, društvenih vođa i novačenje djece", rekao je kolumbijski predsjednik Iván Duque nakon uhićenja zločinca. "Ovaj udarac usporediv je samo s padom Pabla Escobara 1990-ih”, dodao je.

Clan del Golfo je bio strah i trepet na sjeveru Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Središnje Amerike u SAD. Američka ga je vlada davno stavila na popis najtraženijih i nudila 5 milijuna dolara nagrade za uhićenje.

image
Handout/AFP

Prvi je put osuđen još 2009. godine na sudu na Manhattanu za ilegalnu trgovinu narkoticima, ali i za podršku radikalno desnim paramilitarnih skupinama koje je SAD deklarirao terorističkim. Kasnije je osuđen zbog unošenja 73 metričke tone kokaina u SAD u razdoblju od 2003. do 2014. godine preko Venezuele, Gvatemale, Meksika, Paname i Hondurasa. Kasnije su tome dodana ubojstva policajaca i seksualno zlostavljanje djece i mladih.

“Karijeru” je, s bratom Juanom Diosom, počeo kao borac u ljevičarskoj gerilskoj skupini Vojska narodnog oslobođenja. Nisu ih vodili ideološki porivi pa kad je Vojska 2006. godine potpisala mirovni sporazum s vladom, Otoniel i brat su to odbili, odmetnuli se u kriminalno podzemlje i počeli voditi operacije u strateškoj regiji Golfo de Urabá na sjeveru zemlje. Po toponimu je kasnije kartel dobio ime. Iz Golfo de Urabá kreće većina pošiljki kokaina prema sjeveru. Kasnije će početi podržavati desničarke gerilske skupine.

Brat je bio prvi lider kriminalne organizacije, ali je ubijen 2012. godine u raciji na samu Novu godinu. Otoniel se spasio i preuzeo kartel.

On i njegovi krvoloci su brzo došli na glas kao bešćutni ubojice i zlostavljači prije svega djevojaka. Procjenjuje se da je u trenutku uhićenja Clan del Golfo imao oko 1200 pripadnika od kojih je većina unovačena iz radikalno desnih paramilitarnih skupina. A djeluju u 10 od 32 kolumbijske pokrajine.

image
Handout/AFP

Osim temeljnog biznisa, droge, bavili su se i ilegalnim rudarenjem, a područje na kojem su djelovali su kontrolirali nasiljem: lokalni lideri koji bi im se suprotstavili su nestajali. Zarađivali su i od iznuda. Doseg im je bio širok, članovi skupine su bili uhićivani u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španjolskoj. Američko Državno tajništvo je klan proglasilo “teško naoružanom, izuzetno nasilnom kriminalnom organizacijom”.

Težak udarac bila je operacija “Agamemnon” 2016. godine u kojoj je posmican i pohvatan velik broj Otonielovih suradnika, a vlasti su nanijele teške udarce financijskom sustavu klana. Tada počinje stalni bijeg. Kao i svaki mafijaš, Otoniel se skrivao po udaljenim ruralnim dijelovima zemlje, u džungli, mijenjajući kuće u kojima spava svake noći. Ali je uz njega stalno morao biti ortopedski madrac na kojem je spavao zbog ozljede leđa, distorzije diska. Kuće u kojima je boravio nisu bile palače, ali su imale satelitske antene, a policija bi u njima nalazila skupocjene parfeme, birana pića i hranu.

Godinama se uspješno skrivao jer je u regiji Urabá bio strah i trepet pa su snage sigurnosti bile nemoćne u pokušaju da ga lociraju. Koristio je i dresirane pse koji bi ga alarmirali ako bi se pojavila osoba koju nisu poznavali. Vlasti su se uspjele dokopati jednog od pasa i obučiti ga da traži Otoniela.

Gotovo iznenađujuć je bio video koji je objavio godinu dana kasnije kad je u zemlju dolazio papa Franjo. Zatražio je da se i njegovoj skupini omogući da položi oružje i demobilizira se u sklopu mirovnog procesa koji je vlada pokrenula s FARC-om (Revolucionarne oružane snage Kolumbije). Što vlada nije prihvatila. Jedno su pobunjenici, sasvim drugo brutalni zločinci.

Tamni oblaci nad obzorjem klana počeli su se nazirati u ožujku ove godine kad je uhićena Nini Johana Úsuga, Otonielova sestra. Koja je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od “posla”, a primarni je posao bio oprati “prljav” novac. Taj je posao preuzela 2015. godine nakon što je uhićena Blanca Senobia Madrid Benjumea, “La Flaca”, mršavica, Otonielova partnerica.

image
Blanca Senobia Madrid Benjumea
Kolumbijska policija

Nećak Harlison Úsuga je bio zadužen da skrbi o rutama kojima se droga transportirala iz Središnje Amerike i održavao je veze s meksičkim kartelima. I on je uhićen 2015.

U srpnju ove godine kolumbijske su snage sigurnosti, u suradnji s Panamom i SAD-om, zaplijenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonielu. To je bio težak udarac. Uhićenje je nastavak uspješnog niza operacija. I vrhunac.

Stručnjaci potvrđuju važnost uhićenja upozoravajući na moguće nasilne posljedice te unutarnju borbu za mjesto koje je držao Otoniel. Ističu, ipak, da će operacija biti manji udarac kokainskom biznisu nego Escobarovo jer je sada bitno fragmentiraniji nego u doba legendarnog kriminalca.

Sergio Guzmán, direktor tvrtke Analiza rizika u Kolumbiji, smatra da će se uskoro pojaviti novi lider koji će biti još i gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 00:44