IZNENADNA ODLUKA

Jedan od najpoznatijih serijskih ubojica ide na slobodu: ‘Odmah pustite ‘Zmiju‘!‘

Točan broj žrtava Charlesa Sobhraja i dalje ostaje enigma

Charles ‘Zmija‘ Sobhraj 

 Prakash Mathema/Afp/Profimedia

Nepalski sud u srijedu je naredio puštanje iz zatvora Charlesa Sobhraja, zloglasnog serijskog ubojice o čijim nedjelima je 2021. snimljena i nagrađivana TV serija "The Serpent", piše CNN.

Sud je donio odluku na temelju njegove dobi i zdravstvenog stanja, rekao je glasnogovornik suda Bimal Paudel. Sobhraj, star 78 godina, služio je doživotnu kaznu, jer je 1975. ubio dvoje turista, no mnoga ubojstva za koja se vjeruje da ih je počinio i dalje ostaju neriješena.

Vijeće Vrhovnog suda naredilo je vladi tako da odmah pusti Sobhraja na slobodu i deportira u "njegovu zemlju" u roku od 15 dana, dodao je glasnogovornik. Sobhraj inače boluje od srčane bolesti i potrebna mu je operacija na otvorenom srcu, rekao je sud.

Sobhraj je rođen u vijetnamskom gradu Saigonu, tada pod francuskom upravom, a prvi put je zatvoren u Parizu 1963. zbog provale. Kasnije je kriminalno optuživan i u Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Afganistanu, Pakistanu, Nepalu, Indiju, Tajlandu i Maleziji.

U čak nekoliko država Sobhraj je uspio pobjeći iz zatvora, zbog čega je dobio nadimak "Zmija".

Sobhraj je na kraju priznao kako je počinio najmanje 12 ubojstava između 1972. i 1976., a kako je kriv za druga ubojstva tek je natuknuo ispitivačima, da bi zatim povukao sva priznanja. Njegov pravi broj žrtava i dalje ostaje enigma.

Godine 2014. nepalski sud je konačno osudio Sobhraja za ubojstvo kanadskog turista Laurenta Carrièrea 1975., izrekavši mu kaznu od 20 godina zatvora.

Gore spomenuta serija koja je nastala u koprodukciji Netflixa i BBC-a i temelji se na Sobhrajovim navodnim ubojstvima, te pokazuje kako je to Zmija godinama izbjegavala ruku pravde diljem Azije, dok je drogirala, pljačkala i ubijala putnike duž takozvane "hipijevske staze". Kako piše kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac, Sobhraj je u seriji prikazan kao uglađeni i enigmatični Euroazijac, koji je ubijao hipije koji su nagrnuli u jugoistočnu Aziju, jer je smatrao da oni predstavljaju neku vrstu novovjeke kolonizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:51