UVODE NOVE MJERE

Jedan od najtežih dana u susjedstvu od početka pandemije: Novozaraženi se broje u stotinama

Na snagu su stupile nove restriktivne mjere, a ponovno se u funkciju stavljaju i privremene ili poljske bolnice
improvizirana COVID-19 bolnica u Novom Pazaru u Srbiji
 Irfan LICINA/AFP

U posljednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 7434 osobe, pozitivno je njih 325, a osam ljudi je preminulo.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", trenutno se na respiratorima nalazi 86 pacijenata, piše Blic. No, petak je bio najtragičniji dan od početka epidemije koronavirusa u Srbiji - naime, preminulo je čak 11 ljudi.

U međuvremenu je u desetak gradova diljem zemlje, među kojima je i Beograd, uvedena izvanredna situacija, na snagu su stupile nove restriktivne mjere, a ponovno se u funkciju stavljaju i privremene ili poljske bolnice.

Kako su istaknuli epidemiolozi, najteža situacija je u glavnom gradu, jer je čak 80 posto od svih novozaraženih posljednjih dana registrirano upravo u Beogradu.

U srbijanskoj prijestolnici od subote su na snazi dodatne mjere zabrana, ograničenja i obveza kojima se, bez iznimke, ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od 23 sata do šest sati narednog dana.

Uvodi se obveza nošenja zaštitnih maski, uz poštivanje fizičke udaljenosti od metar i pol, u svim zatvorenim prostorima, javnom gradskom, prigradskom i međugradskom prijevozu, a prekršiteljima je propisana kazna od oko 40 eura.

Vlada je donijela i odluku o zabrani okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100 osoba, a na otvorenom prostoru do 500, uz obvezu poštivanja fizičke udaljenosti od metar i pol.

Sve mjere usvojene za Beograd bit će na snazi do 18. srpnja.

U BiH 289 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa

Čak 289 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Najveći je to broj novozaraženih u jednome danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze, a u RS-u, gdje su testirana 543 uzorka, 103 su bila pozitivna na koronavirus. Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.

To je ujedno najveći broj novih slučajeva infekcije potvrđenih u jednome danu u glavnom gradu BiH od proglašenja epidemije.

U posebnom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu sad su na bolničkom liječenju zbog bolesti covid-19 32 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru.

Bijeljina je na drugom mjestu po broju novozaraženih jer je ondje potvrđen 31 novi slučaj. Šesnaest novozaraženih osoba je iz Banje Luke, dok je 13 novozaraženih s područja Goražda.

Uz nove slučajeve infekcije potvrđene u subotu, ukupni broj osoba koje su u BiH od početka epidemije oboljele od koronavirusa prešao je 5100, a 191 zaraženi pacijent je umro.

Entitetske vlasti zasad su naložile inspekcijama pojačani nadzor nad radom ugostiteljskih objekata za koje su procijenili da su najveći izvori širenja zaraze. (Hina)

Austrija: Broj novozaraženih u 24 sata ponovno premašio sto

Broj novozaraženih osoba koronavirusom u Austriji u subotu je ponovno premašio sto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ukupno je u posljednja 24 sata registrirano 115 novih slučajeva, što je drugi dan zaredom i treći u ovome tjednu da je broj novozaraženih troznamenkast.

- Najveći porast broja zaraza je zabilježen u Beču (53), nakon čega slijedi Gornja Austrija s 35 te Štajerska s deset novih slučajeva - priopćilo je ministarstvo. U toj zemlji umrlo je 705 ljudi.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober je najavio uvođenje tzv. semafor sustava koji bi građane, slično kao i kad je riječ o sustavu upozorenja od lavina, upozoravao na stupanj opasnosti od zaraze kako na saveznoj tako i na razini saveznih pokrajina. Sustav bi na snagu trebao stupiti u rujnu kako bi Austriju pripremio na "veliki izazov" koji sa sobom donosi jesen i mogućnost tzv. drugog vala.

- Jedan jednostavni sustav podijeljen u četiri kategorije od crvenog, preko narančastog i žutog pa sve do zelenog, bi na temelju znanstvenih spoznaja automatizirano i prepoznatljivo upozoravao na opasnost - rekao je Anschober. Objasnio je i da vlasti čine sve kako bi spriječile novu eksploziju broja zaraženih. U Gornjoj Austriji se broj novozaraženih povezuje s jednom crkvom u Linzu.

U Beču je novo izbijanje zaraza povezano s određenim četvrtima.

Prije nekoliko dana Austrija je uvela mjere za putovanja iz Srbije i BiH, objašnjavajući kako su neki zabilježeni slučajevi zaraze u Austriji direktno povezani s povratkom osoba iz tih dijelova Europe.

- Kod jednog dijela građana primjećujemo pad odgovornosti. Nadam se da će najnovija lokalna izbijanja probuditi svijest o opasnosti kod ovog dijela građana. Mi i dalje moramo biti vrlo oprezni jer je virus još uvijek među nama - rekao je Anschober.

Ministarstvo unutarnjih poslova je najavilo kako policija ponovno pojačano kontrolira mjere protiv širenja zaraze u javnosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:43