TRENUTAK ISKRENOSTI

Jedan od najutjecajnijih Rusa: ‘Neprijatelj je jači od nas! Treba nam opća mobilizacija...‘

‘Imamo problema s ljudstvom, naše borce se ubija i ranjava na bojištu. Gubimo borbeno spremne momke koje moramo nadomjestiti‘

Dmitrij Rogozin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitrij Rogozin, pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da proglasi opću mobilizaciju u Rusiji.

- Moramo imati na umu da je neprijatelj jači od nas... Zbog toga nam je potrebna mobilizacija, rekao je Rogozin za radio stanicu "Moskva govori‘, piše Newsweek.

Rogozina je Putin u srpnju prošle godine maknuo s čela Roskosmosa bez da je dao razloge za njegovu smjenu. Riječ je o poziciji koju je Rogozin držao čak četiri godine, a govorilo se da je za vrijeme njegovog "šefovanja" ruskom svemirskom agencijom harala korupcija na svim razinama.

Nakon što je ostao bez pozicije, Rogozin je poručio da sada vodi skupinu vojnih savjetnika pompoznog naziva "Carevi vukovi", a koja pruža "vojno-tehničku podršku" borbenim jedinicama ruskih separatista iz okupiranih ukrajinskih oblasti Donjeck i Luhansk.

- Mobilizacija koju smo imali prošlu jesen nije dovoljna. Trebamo još jednu, rekao je Rogozin na radiju referirajući se na takozvanu "djelomičnu mobilizaciju" koju je Putin naredio u rujnu 2022. godine.

- Imamo problema s ljudstvom, naše borce se ubija i ranjava na bojištu. Gubimo borbeno spremne momke koje moramo nadomjestiti.

Ovo nije prvi put da se priča o potencijalnoj općoj mobilizaciji u Rusiji, iako se češće radilo o špekulacijama iz Ukrajine i Zapada o mogućim potezima Kremlja, nego li apelima iz Rusije. Ipak, prošlog mjeseca sličnu je poruku Kremlju poslao i zastupnik Dume Mihail Šeremet, ujedno i član Putinove strake Ujedinjena Rusija. On je tada rekao kako "Ukrajinu neće biti moguće pobijediti ako predsjednik ne proglasi opću mobilizaciju".

Putin se na takav potez ipak (još) nije odlučio, možda i zato što bi time konačno morao napustiti svoj narativ o "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini i priznati da je Rusija zapravo u ratu.

No, u rujnu prošle godine zbog velikih gubitaka snaga koje su inicijalno poslane u Ukrajinu ruski predsjednik bio je primoran proglasiti "djelomičnu mobilizaciju" tijekom koje je, uz nemale probleme, prikupljeno oko 300.000 trupa. Vojni analitičari pak ističu da tu priča nije završila, već se u Rusiji sve vrijeme provodi prikrivena mobilizacija kojom se popunjavaju snage u Ukrajini.

O mogućem proglašenju opće mobilizacije Newsweek je uputio upit Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije. Odgovor nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:43