PANIKA U NEW DELHIJU

Jedan od najvećih gradova svijeta se zatvara zbog novog soja korone: ‘Istražujemo djeluju li cjepiva na nju‘

I britanski premijer Boris Johnson otkazao je zbog toga svoj posjet Indiji koji je bio u planu za idući tjedan
Rickshaw drivers rest along a street in the old quarters of New Delhi on April 19, 2021, as India's capital will impose a week-long lockdown from tonight, officials said, while the megacity struggles to contain a huge surge in Covid-19 cases with hospitals running out of beds and oxygen supplies low. (Photo by Sajjad HUSSAIN/AFP)
 Sajjad Hussain/AFP

Indijska prijestolnica New Delhi zatvara se u ponedjeljak navečer na šest dana zbog rekordnog porasta zaraženih koronavirusom i kolapsa zdravstvenog sustava.

U indijskim bolnicama nedostaje kreveta, kisika i ključnih lijekova, a ukupan broj zaraza prešao je 15 milijuna. Samo Sjedinjene Države imaju više zaraženih.

U New Delhiju, gradu s više od 20 milijuna stanovnika, dostupno je manje od stotinu kreveta na intenzivnoj njezi, rekao je u nedjelju glavni ministar Arving Kejriwal.

Britanski premijer Boris Johnson otkazao je zbog toga svoj posjet Indiji koji je bio u planu za idući tjedan, priopćeno je iz Downing Streeta.

- U svjetlu trenutne situacije s koronavirusom, premijer Boris Johnson neće moći otputovati u Indiju sljedeći tjedan. Umjesto toga, razgovarat će s indijskim premijerom Modijem kasnije ovoga mjeseca, a sastanku uživo se nadaju kasnije ove godine, dodaje se u priopćenju.

Kritike na odgovor vlade

Indijska prijestolnica zatvara se u ponedjeljak navečer na šest dana.

Indija je u ponedjeljak potvrdila rekordnih 273.810 novih zaraza. Umrlo je 1619 ljudi, najviše do sada u jednom danu, a ukupno 178.769.

Jačaju kritike na odgovor vlade premijera Narendre Modija na drugi val pandemije koronavirusa u Indiji nakon što su vjerska okupljanja i izborne skupove posjetile tisuće ljudi.

Politički čelnici, uključujući ministra unutarnjih poslova Amita Shaha, trebali bi održati nove skupove u ponedjeljak.

Oporbeni čelnik u Kongresu Rahul Gandhi, koji je također organizirao izborne skupove proteklih tjedana, najavio je u nedjelju da obustavlja sve svoje javne skupove u Zapadnom Bengalu, saveznoj državi koja je u središtu izbora.

Hong Kong je u nedjelju navečer priopćio da će azijsko financijsko središte obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina od utorka na dva tjedna zbog uvezenih zaraza.

Indija je do ponedjeljka primijenila gotovo 123,9 milijuna doza cjepiva, najviše u svijetu iza SAD-a i Kine, ali malo u odnosu na broj stanovnika - oko 1,4 milijarde.

'Indijsku varijantu treba pažljivo pratiti'

Britanski zdravstveni stručnjaci sada istražuju da li se varijanta koronavirusa koja je pronađena u Indiji lakše širi od prethodnih varijanti te djeluju li cjepiva na nju, javlja BBC.

Ta varijanta ima nekoliko mutacija koje je potrebno pažljivo promatrati, rekao je Jeff Barrett s Instituta Wellcome Sanger.

No Barrett ističe da se ne radi o najvišem stupnju mutacija kao što je slučaj kod južnoafričke varijante koronavirusa, koja trenutno izaziva najviše zabrinutosti.

- Što se tiče širenja virusa, očito je da se ova varijanta počela širiti Indijom istovremeno kad je tamo počeo nedavni tragični val, no još ne znamo postoji li uzročno-posljedična veza, rekao je Barrett za BBC Radio 4.

Dodao je da je Indija u trenutnom valu zabilježila oko četiri milijuna slučajeva zaraze. Barrett kaže da postoje neki dokazi ove varijante virusa s kraja 2020. godine. Do sada je u Engleskoj i Škotskoj zabilježeno oko 70 slučajeva indijske varijante virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:38