NIŠTA OD POTPUNE DOMINACIJE

Jedan od najvećih misterija Putinove invazije na Ukrajinu: Gdje je nestalo moćno rusko ratno zrakoplovstvo?

Zagospodariti zrakom iznad bojišnice nije lako, a kontrola zračnog prostora ključna je za učinkovito provođenje kopnenih akcija

Ruski lovac-bombarder Suhoj Su-34

 Sukhoi/East2west News/Profimedia

Rusija je još prošlog tjedna počela raketirati radare u Ukrajini, međutim nikako ne uspijeva zagospodariti ukrajinskim zračnim prostorom, piše The Telegraph.

S obzirom na to da Rusko ratno zrakoplovstvo u toj regiji na raspolaganju ima otprilike 300 modernih borbenih aviona, mnogi se pitaju zašto nema baš puno toga za pokazati u smislu premoći u zraku.

Moguće je da su nedavni sukobi u Iraku i Afganistanu, tijekom kojih se zapadne savezničke snage nisu susretale sa značajnijim otporom u zraku, značajno utjecali na tezu da moćna avijacija relativno brzo može zavladati zračnim prostorom. No, kako kaže bivši pilot britanskog Kraljevskog zrakoplovstva Andy Netherwood, "u zraku se vode podjednako žustre bitke kao i na tlu".

Zagospodariti zrakom iznad bojišnice nije nimalo lako, a kontrola zračnog prostora ključna je za učinkovito provođenje kopnenih akcija. No, kontrola zraka rijetko kada je apsolutna i trajna. Čak i kada je jedna strana u sukobu nadmoćna, treba dosta vremena i truda da se zrak stavi pod kontrolu.

Podjednako je teško zadržati zračnu nadmoć jer kopnene snage uče na svojim greškama i mijenjaju taktiku.

- Rusiji odmaže i činjenica da su u fazi planiranja zračnih sukoba bili jednako arogantni i samodopadni kao i kada su planirali kopnene akcije - rekao je Netherwood.

- Osim nedavnih sukoba u Siriji, Rusko ratno zrakoplovstvo nije imalo gdje stjecati borbeno iskustvo. Ne znate koliko je neko zrakoplovstvo jako sve dok ne mora ratovati i nije baš impresivno - dodao je britanski pilot.

Doživjeli su, međutim, i Ukrajinci poraze. U utorak je objavljeno da je u petak navečer tijekom borbi iznad Kijeva ubijen brigadir Oleksandr "Sivi vuk" Oksančenko, pilot Ukrajinskog ratnog zrakoplovstva od 2013. do 2018. godine.

Moguće je i da su tehnički razlozi također doveli do čistog neba iznad Ukrajine, piše The Telegraph.

Prema Justinu Bronku, stručnjaku za zrakoplovstvo pri britanskom trustu mozgova RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies), Rusko zrakoplovstvo nema mnogo iskustva s navođenim streljivom (PGM).

- Tijekom sukoba u Siriji, samo je flota Suhoja Su-34 često koristila navođeno streljivo, a čak su se i ti specijalizirani lovci-bombarderi često okretali bacanju nenavođenih bombi i ispaljivanju nenavođenih projektila. Osim što pokazuje da ruski piloti nemaju mnogo iskustva s PGM-ovima, ta činjenica podcrtava i naširoko prihvaćenu teoriju da Rusija ima ograničene količine PGM-ova koje može ispaliti iz zraka - napisao je Bronk u znanstvenom članku "Tajanstveni slučaj nestalog Ruskog ratnog zrakoplovstva".

Lovci-bombarderi Suhoj Su-34 nisu se do sada često pojavljivali na bojišnici. U ponedjeljak su viđeni iznad Harkiva, a stručnjaci su taj potez okarakterizirali kao agresivan.

Rusi tijekom trenutnog sukoba s Ukrajinom povremeno imaju problema i s uočavanjem meta iz zraka.

Satelitske snimke koje je načinila tvrtka Planet pokazuju da je između 22. i 27. veljače više raketa pogodilo Zrakoplovnu bazu Ozernu koja se nalazi 100 kilometara zapadno o Kijeva. Međutim, iako se na snimkama može vidjeti da su rakete pogodile šest punktova, nijedna nije pogodila pistu i nije vjerojatno da je ijedna raketa onemogućila daljnje korištenje te baze.

The Telegraph navodi da se smatra da ruski avioni ne posjeduju mehanizam za uočavanje i identificiranje meta, što znači da trupama na tlu ne mogu dati potpunu potporu.

Ispaljivanjem nenavođenih projektila u tim situacijama povećava se vjerojatnost uzrokovanja civilnih žrtava i nanošenja šteta vlastitim snagama.

- To znači da bi vodeći ljudi Ruskog ratnog zrakoplovstva mogli oklijevati s korištenjem većeg dijela svojih snaga sve dok im politika ne dopusti ispaljivanje nenavođenih projektila na urbane sredine pod ukrajinskom kontrolom - rekao je Bronk.

- Rusi i Sirijci su tijekom vojnih operacija u Alepu i Homsu neselektivno gađali mete i vjerojatno je da će Rusi sličnu taktiku u narednim danima primijeniti u Ukrajini - dodao je Bronk.

Bronk je upozorio da bi sukob u Ukrajini mogao potrajati te da bi se Rusko ratno zrakoplovstvo u narednim danima moglo pretvoriti u prilično destruktivnu silu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55