SAČEKUŠA U SARAJEVU

Jedan od šefova mafije hladnokrvno je smaknut kao žrtva sukoba Kurdske lisice i Jagode!

Najveći val nasilja u povijesti Švedske prelio se preko Istanbula na BiH

U sarajevskom naselju Bulevar dogodilo se ubojstvo.

Na fotografiji: Ismael Abdo, poznat kao ”Jagoda” (lijevo) i Rawa ”Lisica” Majid (desno)

 /Antonio Balic/cropix/Policija

U eskalaciji mafijaških obračuna u Švedskoj je u rujnu ubijeno 12 ljudi, a od početka godine 42. U utorak je u Sarajevu ubijen Harris Österdahl (30), švedski državljanin i jedan od šefova tamošnje mafije. U pucnjavi u sarajevskom naselju Stup lakše je ozlijeđen Šveđanin Elvir Mutić, koji je bio u Österdahlovu društvu. Sklonili su se u Sarajevo nakon što je 6. listopada na njih pucano u Turskoj. Riječ je o obračunu unutar klana Foxtrot, pišu švedski mediji. Na majku ranjenoga Elvira Mutića pucano je u švedskom Norrköpingu.

Prema službenoj policijskoj statistici, ove je godine u 290 pucnjava ubijeno 42 ljudi, prenosi AP, a policija je spriječila još 80 eksplozija ili ubojstava. Policija to objašnjava sukobom između suparničkih frakcija kriminalnih skupina vođenih iz inozemstva. Švedska se godinama bori s nasiljem bandi, no posljednju eskalaciju šef švedske policije Anders Thornberg nedavno je usporedio s terorizmom. Riječ je o najvećem valu nasilja koje je ikad zahvatilo Švedsku.

Za mafijašku likvidaciju sarajevska policija sumnjiči 26-godišnjeg državljanina Švedske s inicijalima H. O. P. Uhićen je istoga dana navečer na Sokocu, u srpskom entitetu. Riječ je o Herbertu Oliveru Peteru, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

image

Tijelo ubijenog švedskog mafijaša u Sarajevu

Antonio Balic/Cropix

Prema prvim informacijama, radi se o plaćenim ubojicama koji su došli u Sarajevo kako bi likvidirali Österdahla, piše Avaz. Herbert Oliver Peter pokušao je ubiti Österdahla prošlog mjeseca u Istanbulu. Österdahl je, prema podacima obavještajnih službi BiH, likvidiran jer je navodno odlučio svjedočiti protiv jednog od vođa narkokartela u Švedskoj. On je 2017. bio osuđen na četiri godine zatvora zbog organiziranja narkolanca, ali kažnjavan je zbog nedozvoljene upotrebe oružja, podmićivanja, dopinga i korištenja Facebooka za prodaju droge i kućnu dostavu.

Prema policijskom priopćenju, u utorak, 31. listopada oko 16.25 sati u Ulici Džemala Bijedića na općini Ilidža neidentificirana osoba upotrijebila je vatreno oružje. Smrtno je stradao Österdahl, čiju je smrt na licu mjesta konstatirao liječnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. U pucnjavi je lakše ranjen E. M. rođen 2001. u Švedskoj, također državljanin Švedske.

"Operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti muškarac H. O. P. (1997.), državljanin Švedske", navodi policija. Pretražen je stan na Ilidži koji je koristio ubijeni. Oružani obračun na Stupu, pred brojnim očevicima, sličio je na zasjedu, pišu sarajevski mediji. Pretpostavlja se da su bila dva napadača, s pištoljima s prigušivačima. Za drugim policija još traga.

U Sarajevu su napadači, prema medijima, koristili istu taktiku kao prilikom pucnjave u istanbulskoj četvrti Maslak 6. rujna. Kako navodi Klix, tada su dva naoružana muškarca na motociklima otvorila vatru na grupu koja je sjedila u kafiću. Napadnuti su odgovorili pucanjem, no napadači su uspjeli pobjeći.

image
Antonio Balic/Cropix

Nakon pucnjave, grupa iz kafića odvezla se kombijem. Policija je utvrdila da je kombi bio registriran na švedskog državljanina I. A. (33). Uhićen je vozač kombija K. K. (47) i državljani Švedske Richard Icho Markous (23), Mevludin Mehonjić (31), Elvir Mutić (22) i Salah Al-Zubeidi (24) iz Norrköpinga, kao i Harris Österdahl. Nakon što su pušteni iz pritvora otišli su u Sarajevo, pisao je švedski Expressen.

Navodi se da je riječ o sukobu uslijed raskola u klanu Foxtrot. Nekoliko dana kasnije u Uppsali je ubijena majka Ismaila Abdoa, šefa Foxtrotove odcijepljene frakcije. Sukob je izbio između dvojice donedavno bliskih suradnika, Abdoa ("Jagoda") i Rawa Majida, kojeg nazivaju Kurdskom Lisicom. Navodno Majidova struja uživa podršku turske policije.

Analizirajući strukturu švedske mafije, list Expressen nedavno je imenovao Harrisa Österdahla kao jednog od šefova organiziranog kriminala u toj zemlji. Policija smatra da je on šef klana Vinsta. Kao 25-godišnjak imao je već 21 kazneno djelo u policijskom dosjeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:07