MUKE ZBOG BRUXELLESA

Jedan od šefova Pfizera otvorio dušu: ‘Vlada neizvjesnost, EU birokracija je golemi teret‘

Američkoj tvrtki, koja svoja cjepiva šalje u više od 70 zemalja svijeta, Europska komisija mora odobriti svaki zahtjev za izvoz
Cjepivo Pfizera
 Joel Saget/AFP

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer odredbe koje Europskoj uniji omogućuju da blokira izvoz cjepiva drži štetnima i tvrdi da je ta zabrana u administrativnom smislu "znatno" otežala distribuciju cjepiva, piše The Times.

Potpredsjednik Pfizera zadužen za globalnu opskrbu Danny Hendrikse opisao je kako su spomenute odredbe, koje su uvedene u veljači, utjecale na proizvodnju cjepiva i unijele "nešto neizvjesnosti" u slobodnu trgovinu robom.

Američkoj tvrtki, koja svoja cjepiva šalje u više od 70 zemalja svijeta, Europska komisija mora odobriti svaki zahtjev za izvoz, a tvrtka za proizvodnju iz Belgije mora Vladu te države obavijestiti unaprijed prije transporta svake pošiljke.

"To je uzrokovalo nešto nesigurnosti i na proces stavilo znatan administrativni teret. Konačno, htjeli bismo da se (djelatnici Pfizera) usredotoče na proizvodnju i distribuciju cjepiva", rekao je Hendrikse za The Times.

Izjava Hendriksea i osuda iz Pfizera došli su nakon što je britanski premijer Boris Johnson prošlog tjedna upozorio Uniju da bi britanske tvrtke mogle povući svoj novac iz EU-a ako se prijetnje o zabrani izvoza cjepiva protiv covida-19 na Otok obistine.

Tenzije oko cijepljenja dovele su i do toga da je Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu Njemačkoj uputila kritiku jer je ta zemlja zbog manjeg broja smrtnih slučajeva koje su uzrokovali krvni ugrušci u mozgu privremeno onemogućila cijepljenje osoba mlađih od 60 AstraZenecinom cjepivom protiv covida-19, piše Daily Mail.

Podsjetimo AstraZeneca je britansko-švedska multinacionalna farmaceutska tvrtka koja je svoje cjepivo protiv covida razvila u suradnji s engleskim Sveučilištem Oxford.

EMA je rekla da nema dokaza koji bi opravdali odluku službenog Berlina. EMA-ina analiza pokazala je da su tek 62 osobe od devet milijuna i 100 tisuća osoba koje su primile AstraZenecino cjepivo razvile ugruške u mozgu. Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke rekla je da nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo pojavu ugrušaka te je da je moguće da bi neke osobe ugruške razvile neovisno o tome jesu li se cijepile ili ne.

EMA se zbog spomenutog stava našla u sukobu s brojnim zemljama Unije koje su ranije ograničile ili obustavile upotrebu AstraZenecinog cjepiva.

Britanski su znanstvenici ranije ustvrdili da će obustava korištenja AstraZenece naštetiti ugledu tvrtke i dovesti do više smrtnih slučajeva jer se osobe zbog toga neće htjeti cijepiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:37